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口腔内および非口腔内の黒色色素を持つBacteroides属の酵素学的特性評価
Enzymatic characterization of oral and non-oral black-pigmented Bacteroides species.
PMID: 3729376
抄録
本研究の目的は、発色性基質を用いて口腔内および非口腔内の黒色色素を持つBacteroides属細菌による各種酵素の産生を調べることである。API ZYMシステムに存在する19種類の基質では,B. melaninogenicus,B. denticola,B. loescheii,B. leviiを区別することができなかった。AsaccharolyticusとB. endodontalisに関しては、1つの酵素のみによる差異であった。より種特異的な酵素を見出すために、40種類の発色基質を拡張して試験した。20種類の基質で、テストしたすべての種を識別することが可能であると思われた。黒色色素を持つBacteroidesの同定に酵素を使用する可能性について議論した。
The purpose of this study was to investigate the production of various enzymes by oral and non-oral black-pigmented Bacteroides species using chromogenic substrates. The 19 substrates present in the API ZYM system did not differentiate between B. melaninogenicus, B. denticola, B. loescheii and B. levii. The asaccharolytic black-pigmented Bacteroides species showed each species specific enzyme activity, however, differences were based on one enzyme only as far as B. asaccharolyticus and B. endodontalis are concerned. An extended number of 40 chromogenic substrates were tested in order to find more species specific enzyme. With a set of 20 substrates it appeared to be possible to discriminate between all species tested. The possibility to use enzymes for the identification of black-pigmented Bacteroides is discussed.