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食生活指針の遵守と小児のう蝕:縦断的コホート研究
Adherence to dietary guidelines and dental caries among children: a longitudinal cohort study.
PMID: 37349896
抄録
背景:
う蝕の発生に最も重要な栄養素は食餌性糖質であるが、う蝕の進行は他の食習慣に依存している。個々の栄養成分の摂取量は、他の栄養素、食品、習慣を含む全体的な食事と切り離して評価することはできない。したがって、本研究の目的は、食事ガイドラインの遵守とう蝕との関連を調査することである。
BACKGROUND: Even though dietary sugars are the most important nutrient for caries development, the disease process is dependent on other dietary practices. The intake of individual nutrient components cannot be evaluated separately from the overall diet which includes other nutrients, foods and habits. Therefore, the aim of this study was to investigate the association between adherence to dietary guidelines and dental caries.
方法:
本研究は、オランダのロッテルダムで実施されたGeneration R Studyに組み込まれた。合計2911人の小児が本分析に組み入れられた。8歳時点の食事摂取量を食物摂取頻度調査票を用いて評価した。食事の質は、オランダの食事ガイドラインの遵守状況を反映したスコアで評価された。う蝕は13歳時に口腔内写真を用いて評価した。社会人口統計学的特性および口腔衛生習慣で調整した多項ロジスティック回帰分析を用いて関連を推定した。
METHODS: This study was embedded in the Generation R Study, conducted in Rotterdam, the Netherlands. In total, 2911 children were included in the present analyses. Dietary intake at the age of 8 years was assessed using food-frequency questionnaires. Diet quality scores were estimated, reflecting adherence to Dutch dietary guidelines. Dental caries was assessed at the age of 13 years using intra-oral photographs. Associations were estimated using multinomial logistic regression analyses, adjusted for sociodemographic characteristics and oral hygiene practices.
結果:
13歳時のう蝕有病率は33%(n=969)であった。食事の質の改善は、社会人口統計学的因子で調整した後、重度のう蝕の発生率の低下と関連していた[例えば、食事の質の最高四分位対最低四分位:オッズ比(OR)0.62、95%信頼区間(CI)0.39-0.98]。口腔衛生習慣についてさらに調整した後では、この関連は統計的に有意ではなかった(OR 0.65、95%CI 0.41-1.03)。
RESULTS: The prevalence of dental caries at the age of 13 years was 33% (n = 969). Better diet quality was associated with a lower occurrence of severe dental caries after adjustments for sociodemographic factors [e.g. highest vs. lowest quartile of diet quality: odds ratio (OR) 0.62, 95% confidence interval (CI) 0.39-0.98]. After additional adjustments for oral hygiene practices, this association was not statistically significant (OR 0.65, 95% CI 0.41-1.03).
結論:
食事ガイドラインの遵守は、小児のう蝕を減少させる可能性がある;しかしながら、適切な口腔衛生習慣があれば、この関係は減弱する可能性がある。食事パターンとう蝕の役割を理解するためには、毎日の食事機会の寄与する役割をさらに研究する必要がある。
CONCLUSION: Adherence to dietary guidelines has the potential to reduce dental caries in children; however, with proper oral hygiene practices, this relationship might be attenuated. To understand the role of dietary patterns and dental caries, the contributing role of daily eating occasions needs to be studied further.