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BMC Oral Health.2023 Aug;23(1):565.

飲料水およびお茶に含まれるフッ化物が乳歯および永久歯のエナメル質に及ぼす影響の評価

Evaluation of the impact of fluoride in drinking water and tea on the enamel of deciduous and permanent teeth.

PMID: 37574537

抄録

背景:

全身的なフッ化物摂取は主に飲料水とお茶に由来する。世界保健機関(WHO)が定めた範囲内でフッ化物を含む水とお茶がう蝕の有病率を低下させることが指摘されている。文献を調査したところ、ペットボトル入りの飲料水やお茶に含まれるフッ素が乳歯や永久歯のエナメル質に与える影響を調査した研究は見つからなかった。そこで、我々は、トルコの異なる地理的地域の7つの異なる銘柄のボトル入り飲料水およびトルコで製造・包装された茶に含まれるフッ化物が乳歯および永久歯のエナメル質に及ぼす影響を評価した。

BACKGROUND: Systemic fluoride intake is predominantly derived from drinking water and tea. It's been noted that water and tea containing fluoride, within the boundaries set by the World Health Organization, can lessen the prevalence of dental caries. A review of the literature did not uncover any study that has examined the impact of fluoride in bottled drinking water and tea on enamel of deciduous and permanent teeth. Thus, we assessed the effects of fluoride present in seven different brands of bottled water from distinct geographical regions of Turkey, and a type of tea produced and packaged in Turkey, on the enamel of deciduous and permanent teeth.

材料と方法:

トルコの7つの異なる地域で採水された飲料水と、これらの飲料水で淹れた紅茶についてフッ化物分析を行った。お茶はトルコで収穫され、包装されたものである。分析はイオン選択電極を用いて行った。合計112個の歯のエナメル質サンプル(乳臼歯56個、永久歯56個)を無作為に8つのグループに分けた。これらを1ヶ月間、毎日15分間水に、15分間お茶に浸した。8番目のグループは、お茶と水につける前にフッ化物ゲルで処理した。実験前後にSEM EDX装置を用いて歯のエナメル質構造中のフッ化物量を評価した。

MATERIALS AND METHODS: Fluoride analysis was performed on drinking water sourced from seven different regions of Turkey and a brand of tea brewed with these waters. The tea was harvested and packaged in Turkey. The analysis was conducted using an ion-selective electrode. In total, 112 tooth enamel samples (56 deciduous molars and 56 permanent molars) were randomly divided into eight distinct groups. These were kept in water for 15 min and tea for 15 min every day for a month. The eighth group was treated with fluoride gel prior to tea and water applications. The amount of fluoride in the tooth enamel structure was evaluated using an SEM EDX device before and after the experiment.

結果:

エナメル質のフッ化物含量は、水の銘柄と歯の種類(乳歯と永久歯)の間で統計学的に有意な差が認められた。フッ化物濃度は永久歯よりも乳歯のエナメル質で高かった。

RESULTS: Statistically significant differences were found in fluoride content of enamel between water brands and tooth type (deciduous and permanent teeth). Fluoride levels were higher in the enamel of deciduous teeth than in permanent teeth.

結論:

エナメル質試料を紅茶と水に定期的に暴露することにより、エナメル質中のフッ化物濃度が増加した。したがって、紅茶とフッ化物水を定期的に摂取することは、う蝕の有病率を減少させるのに役立つ可能性がある。

CONCLUSION: Regular exposure of enamel samples to black tea and water led to an increase in fluoride levels in the enamel; thus, regular consumption of black tea and fluoride water could help reduce the prevalence of dental caries.