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Nutrients.2023 Sep;15(17).

ルーマニア人口におけるノンアルコール飲料の評価と消費者の健康に関するリスク

Evaluation of Non-Alcoholic Beverages and the Risk Related to Consumer Health among the Romanian Population.

PMID: 37686874

抄録

ノンアルコール飲料の種類は、組成の観点からも、カロリーや栄養の観点からも非常に多様である。加糖ノンアルコール飲料の過剰摂取は、特に偏った食事や乱れた生活習慣を伴う場合、健康にとって重要な危険因子となる。ルーマニア人のノンアルコール飲料の消費量と、健康状態に影響を与えうる主な生活習慣要因の評価との相関を評価するために、質問票を用いた横断観察研究を実施した。その結果、最も飲まれているノンアルコール飲料は、コーヒー、甘味のある炭酸・非炭酸飲料であり、これらは消費依存症の発症に関与していることが示された:コーヒーが44%、加糖または強炭酸飲料が16.5%、加糖非炭酸飲料が12%である。コーヒーの消費は通常、甘味料と関連していることを考慮すると、「ほとんどスポーツをしない」または「まったくしない」と答えた回答者のうち、運動不足が優勢(59.98%)である状況では、カフェインとカロリーの過剰摂取のリスクがあり、これは長期的には、心理・感情的性質または代謝的性質のいずれかのアンバランスの出現につながる可能性がある。スポーツ活動と働く環境との間に有意な関連性が認められた(χ = 51.33, = 0.05)。日常的に体を動かす仕事(屋外での仕事、建設現場での仕事)がある回答者は、普段からスポーツをしている回答者でもあり、一方、コンピュータの前で仕事をすることが多い回答者の60.67%は、スポーツはほとんどしないか、まったくしないと回答した。甘い飲み物の過剰摂取を減らすには、水や果物を適切に摂取し、過剰なカロリー摂取を相殺する方法として身体活動を強化することが有効である。

The range of non-alcoholic drinks is very varied both from a compositional point of view and from a caloric and nutritional point of view. The excessive consumption of sweetened non-alcoholic beverages represents an important risk factor for health, especially when it is accompanied by an unbalanced diet and a disordered lifestyle. In order to evaluate the consumption of non-alcoholic beverages correlated with the evaluation of the main lifestyle factors that can affect the state of health among Romanians, a cross-sectional observational study was carried out based on a questionnaire. The results of the study indicate that among the most consumed non-alcoholic drinks are coffee and sweetened carbonated and non-carbonated drinks, which are indicated as being responsible for the development of consumption addictions: 44% for coffee, 16.5% for sweetened or tonic carbonated drinks and 12% for sweetened non-carbonated drinks. Considering that the consumption of coffee is usually associated with sweeteners, there is a risk of excessive caffeine and caloric intake in a context where a lack of exercise predominates (59.98%) among respondents declaring that they do sports rarely or not at all, which can lead, in the long term, to the appearance of imbalances either of a psycho-emotional nature or of a metabolic nature. A significant link was found between sports activity and the environment in which they work (χ = 51.33, = 0.05). Respondents with a daily activity that involves movement (working outdoors, working on a construction site) are also those who usually do sports, while 60.67% of the respondents who work a lot in front of the computer declared that they do sports very rarely or not at all. Reducing the excessive consumption of sweetened drinks can be achieved through an appropriate consumption of water and fruits and by intensifying physical activity as a way of counterbalancing the excess caloric intake.