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Nutr Hosp.2023 Oct;40(5):919-923.

頭頸部がん術後患者群のQOLと栄養状態

Quality of life and nutritional status of a group of post-operative head and neck cancer patients.

PMID: 37732341

抄録

はじめに:頭頸部がん(HNC)術後患者の治療における適切な栄養支持に関する科学的証拠はまだ限られている。目的:我々の目的は、異なる栄養支持を行った術後期のHNC患者の栄養状態とQOLを評価することである。方法:54人のHNC患者(経皮内視鏡的胃瘻造設術[PEG]による経腸栄養[EN]26人、経口栄養[ON]28人)を対象とした。栄養状態は生化学的パラメータおよびEuropean Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire(EORTC QLQ-C30)によるQOLで評価した。結果ヘモグロビン(21.4% vs 19.4%)、血清鉄(17.9% vs 0%)、ビタミンD(78.6% vs 30.8%)は有意に基準値以下であった。さらに、EN患者はON患者(55.4±20.3%)よりもQOL(63.8±17.6%)が良好であったが、ON患者では呼吸困難(-5.8%)、食欲不振(-11.3%)、嘔吐(-23.1%)に関する症状が少なかった。結論:これらの結果から、HNC術後患者におけるEN使用は、これらの患者の栄養状態およびQOLにプラスの効果をもたらす可能性が示唆された。しかしながら、栄養不良を回避し、患者の幸福を改善するためには、これらの患者における栄養支持を最適化するためのさらなる研究が必要である。

Introduction: scientific evidence on the appropriate nutritional support in the treatment of post-operative head and neck cancer (HNC) patients is still limited. Objectives: our aim was to evaluate nutritional status and quality of life in HNC patients in post-operative phase with different nutritional support. Methods: fifty-four HNC patients (26 with enteral nutrition [EN] via percutaneous endoscopic gastrostomy [PEG] and 28 with oral nutrition [ON]) were included. Nutritional status was evaluated with biochemical parameters and quality of life through the European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). Results: ON patients reported significantly (p < 0.05) lower levels of hemoglobin, lymphocytes, iron, folic acid, and vitamin D than EN patients, with greater percentage of ON patients found to be below the reference limits for hemoglobin (21.4 % vs 19.4 %), and significantly for serum iron (17.9 % vs 0 %) and vitamin D (78.6 % vs 30.8 %). Furthermore, EN patients had a better quality of life (63.8 ± 17.6) than ON (55.4 ± 20.3), although ON patients reported less symptoms related to dyspnea (-5.8 %), loss of appetite (-11.3 %) and vomiting (-23.1 %). Conclusions: these results suggest that the use of EN in post-operative HNC patients could have a positive effect on the nutritional status and quality of life of these patients. However, further research is needed to optimize the nutritional support in these patients in order to avoid malnutrition and improve their well-being.

はじめに:腹部および腹部がん(CCC)患者における術後期間中の最も適切な栄養支持に関する科学的証拠はまだ限られている。目的:本試験の目的は、術後一定期間のCCC患者の栄養状態と生活水準を評価することである。方法:CCC患者54名(経腸栄養(PEG)26名、経口栄養(NO)28名)を対象とした。)栄養状態は、European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire(EORTC QLQ-C30)の質問票を用いて、生物学的測定値および生活水準により評価した。結果NO患者はNE患者に比べて、ヘモグロビン、血中リン脂質、血清ヒアルロン酸、血中脂質、ビタミンDの値が有意に(p < 0,05)低く、ヘモグロビンの基準値から外れたNO患者の割合が多かった(21,4 % vs. 19,4%)。19,4 %)、ビタミンD(78,6 %対30,8 %)が有意に高かった。さらに、NE患者はNO患者(55,4±20,3%)に対して、より良好な生活水準(63,8±17,6%)を報告した。20.3%)、NO患者は呼吸困難(-5.8%)、食欲低下(-11.3%)、嘔吐(-23.1%)を減少させた。結論:これらの結果は、HNC患者へのNEの使用は、栄養状態や生活水準にプラスの影響を与える可能性があることを示唆している。とはいえ、栄養不足を回避し、健康状態を改善するためには、このような患者の栄養状態を最適化するための研究を続ける必要がある。

Introducción: la evidencia científica sobre el soporte nutricional más apropiado en pacientes con cáncer de cabeza y cuello (CCC) en el periodo postoperatorio es aún limitada. Objetivos: el objetivo de este estudio fue evaluar el estado nutricional y la calidad de vida en pacientes con CCC en el periodo postoperatorio. Métodos: se incluyeron 54 pacientes con CCC (26 con nutrición enteral [NE] mediante gastrostomía endoscópica percutánea [PEG] y 28 con nutrición oral NO]). El estado nutricional se evaluó mediante parámetros bioquímicos y la calidad de la vida, con el cuestionario European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). Resultados: los pacientes con NO reportaron valores significativamente (p < 0,05) menores de hemoglobina, linfocitos, hierro sérico, ácido fólico y vitamina D respecto a los pacientes con NE, con un mayor porcentaje de pacientes con NO por debajo de los límites de referencia de hemoglobina (21,4 % vs. 19,4 %) y significativamente de hierro sérico (17,9 % vs. 0 %) y vitamina D (78,6 % vs. 30,8 %). Además, los pacientes con NE reportaron una mejor calidad de vida (63,8 ± 17,6) respecto los pacientes con NO (55,4 ± 20,3), aunque los pacientes con NO refirieron menos síntomas cómo disnea (-5,8 %), pérdida de apetito (-11,3 %) y vómitos (-23,1 %). Conclusión: estos resultados sugieren que el uso de NE en pacientes con HNC tras cirugía podría tener un efecto positivo sobre su estado nutricional y su calidad de vida. Sin embargo, es necesario seguir investigando para optimizar el soporte nutricional en estos pacientes a fin de evitar la desnutrición y mejorar su bienestar.