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Asian J Anesthesiol.2023 Sep;61(3).

術前8時間の絶食は胃排出を改善する:超音波による胃容積の評価

Preoperative Fasting of Eight Hours Provide Better Gastric Emptying: Ultrasound Assessment of Gastric Volume.

PMID: 37873640

抄録

背景:

周術期の誤嚥リスクを減少させるために、術前絶食は一般的に行われている。米国麻酔科学会(ASA)は、満腹後8時間の術前絶食を推奨している。ASAの術前絶食の推奨は、西洋食に基づいている。典型的な西洋食は、アジアの標準的な固形食よりも脂肪含量が高い。本研究の目的は、アジアの伝統的な固形食後6時間および8時間の絶食後の胃内容積を超音波で分析することである。

BACKGROUND: Preoperative fasting is a common practice to decrease perioperative aspiration risk. The American Society of Anesthesiologists (ASA) recommends preoperative fasting of 8 hours after a full meal. ASA preoperative fasting recommendation is based on the Western diet. A typical Western diet has a higher fat content than Asian standard solid meals. This study aimed to analyze intragastric volume with ultrasound after 6-hour and 8-hour fasting after an Asian traditional solid meal.

方法:

このコホート研究では、2019年1月から2月にかけて37名の被験者を募集した。対象は選択的非消化器外科手術を予定し、8時間の術前絶食を計画した患者であった。術前絶食の前に、全被験者は標準的なアジアの食事を摂取した。2回の収縮後の弛緩期に胃肛門の超音波検査を行った。良好な画像が得られた後、断面積と胃容積(GV)を算出した。GVは1.5mL/kgを境界値としてグループ分けした。

METHODS: This cohort study recruited 37 subjects from January to February 2019. Subjects were patients scheduled for elective non-digestive surgery and planned for preoperative fasting of 8 hours. Before preoperative fasting, all subjects consumed standard Asian meals. We performed an ultrasound of the gastric antrum during the relaxation phase after two contractions. After a good image was acquired, the cross-sectional area and gastric volume (GV) were calculated. GV was grouped based on a border value of 1.5 mL/kg.

結果:

固形物摂取6時間後のGVは30.93(1.60-205.25)mL、固形物摂取8時間後のGVは16.34(0.73-62.49)mLであった(P = 0.002)。6時間後のGVが1.5mL/kg以上であった被験者は5.4%であったが、8時間絶食後のGVはすべての被験者で1.5mL/kg以下であった。年齢は、6時間および8時間空腹時のGVと中程度の負の相関があった(P<0.001、相関係数=-0.610、P<0.001、相関係数=-0.580)。

RESULTS: GV 6 hours after solid intake was 30.93 (1.60-205.25) mL, and GV 8 hours after solid intake was 16.34 (0.73-62.49) mL (P = 0.002). After 6 hours, 5.4% of the subjects had a GV above 1.5 mL/ kg, while after fasting for 8 hours, the GV of all subjects was below 1.5 mL/kg. Age was correlated moderately and negatively with the GV of 6 hours and 8 hours fasting (P < 0.001, correlation coefficient = -0.610, and P < 0.001, correlation coefficient = -0.580).

結論:

標準的なアジア式食事摂取後8時間の胃内容積は、伝統的なアジア式食事摂取後6時間の胃内容積よりも低かった。

CONCLUSION: Intragastric volume 8 hours after a standard Asian meal intake was lower than 6 hours after a traditional Asian meal.