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長期保存条件が実験的歯質マイクロクラックの発生に及ぼす影響
The impact of long-term storage conditions on the development of experimental dentinal microcracks.
PMID: 37876340
抄録
本研究では、長期保存条件(媒体と時間)が実験的歯質マイクロクラックの発生に及ぼす影響をマイクロCTを用いて評価した。60本の抜歯したての小臼歯をホルマリン、水、または乾燥状態で保存し(n=20)、抜歯後72時間後、30日後、6ヵ月後、3年後にスキャンした。保存媒体と保存期間が歯質欠損の発生に及ぼす影響を統計学的に評価した。合計211000枚の画像がスクリーニングされ、11519枚の歯質欠損の存在が明らかになった。すべての時点において、乾燥状態は新たな欠損の発生に有意に寄与した。3年間の追跡調査期間中、水中で保管した歯では新たな欠損は検出されず、ホルマリンで保管した群では、6ヵ月後に1歯だけ検出された。
This study evaluated the impact of long-term storage conditions (medium and time) on the development of experimental dentinal microcracks through micro-computed tomography. Sixty freshly extracted premolars were stored in formalin, water, or dry conditions (n = 20) and scanned after 72 h, 30 days, 6 months and 3 years of extraction. The effect of the storage medium and time on the occurrence of dentinal defects was statistically evaluated. A total of 211 000 images were screened revealing the existence of 11 519 slices with dentinal defects. Dry conditions significantly contributed to the development of new defects in all time points. During the 3-year follow-up period, no new defects were detected in the teeth that were stored in water and, in a single tooth, in the formalin group, after 6 months of storage.