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総義歯装着が糖尿病患者の血糖コントロール、血清脂質および蛋白質に及ぼす影響
Influence of wearing complete denture on the glycemic control, serum lipid, and proteins in patients with diabetes.
PMID: 37929365
抄録
目的:
本研究の目的は、機能的完全無歯顎の糖尿病患者において、補綴リハビリテーションが血糖コントロールおよび脂質コントロールに及ぼす影響を評価することである。
AIMS: The aim of this study was to assess the impact of prosthodontic rehabilitation on glycemic and lipid control in functionally and completely edentulous patients with diabetes.
設定とデザイン:
糖尿病患者における無歯顎および咀嚼能の低下と栄養状態との潜在的関連性を検討する目的で実施したin vivo研究。
SETTING AND DESIGN: An in vivo study conducted with the intention of studying the potential link between edentulism and impaired masticatory efficiency with the nutritional status in diabetic patients.
材料と方法:
組み入れ基準に基づき、合計20名の糖尿病患者を選択した。彼らは、取り外し可能な人工歯を用いてリハビリテーションを受け、ベースライン、治療後3ヵ月、6ヵ月の3段階で、グリコシル化ヘモグロビン(HbA1C)、血清コレステロール(S col)、血清蛋白(SP)の3つのパラメータにわたって観察を行った。これは、食事パターンに変化をもたらす可能性のある咀嚼効率の向上による、義肢装具リハビリテーションの健康への影響を測定するために行われた。
MATERIALS AND METHODS: A total of 20 diabetic patients based on the inclusion criteria were selected. They were rehabilitated using a removable prosthesis, and observations were made across three parameters - glycosylated hemoglobin (HbA1C), serum cholesterol (S col), and serum protein (SP) at three stages - baseline, 3 months, and 6 months posttreatment. This was done to gauge the impact of the prosthetic rehabilitation on their health due to an increased masticatory efficiency potentially causing changes in dietary patterns.
使用した統計分析:
-群間比較(2群以上)は、一元配置分散分析(one way ANOVA)を用い、その後にポストホックテストを用いた2群間比較を行った。 群内比較は、反復測定分散分析(2観察以上)を用い、その後にポストホックテストを行った。すべての統計検定において、P < 0.05を統計的に有意とみなし、α誤差を5%、β誤差を20%とし、研究の検出力を80%とした。
STATISTICAL ANALYSIS USED: •Inter group comparison (>2 groups) was done using one way ANOVA followed by pair wise comparison using post hoc test. •Intra group comparison was done using repeated measures ANOVA (for>2 observations) followed by post Hoc test. For all the statistical tests, P < 0.05 was considered to be statistically significant, keeping α error at 5% and β error ati20%, thus giving a power to the study as 80%.
結果:
ベースライン時のHba1cの平均値は8.04%で、3ヵ月後には7.87%、6ヵ月後には7.38%に減少した。ベースライン時のS colの平均値は151.6mg/dLで、3ヵ月後の追跡調査では166.5mg/dL、6ヵ月後の追跡調査では173.95mg/dLであった。SPのベースライン値は平均6.38mg/dLで、3ヵ月後では6.67mg/dL、6ヵ月後では6.97mg/dLまで進行した。
RESULTS: Hba1c at the baseline had a mean value of 8.04%, which reduced to 7.87% at the 3-month stage and 7.38% at the 6-month stage. S col at the baseline had a mean of 151.6 mg/dL; at the 3-month follow-up, it was 166.5 mg/dL, and at the 6-month follow-up, it was 173.95 mg/dL. SP had a mean baseline value of 6.38 mg/dL, which progressed to 6.67 mg/dL at the 3-month stage and 6.97 at the 6-month stage.
結論:
本研究の限界の範囲内ではあるが、無歯顎/機能性無歯顎患者における6ヵ月間の補綴リハビリテーションの後、以下の結論が得られた:HbA1cの減少(8.04%-7.38%)がみられたが、その段階では統計学的に有意ではないことが判明した S colの増加(151.6mg/dL-173.95mg/dL)がみられ、統計学的に有意であることが判明した SPの増加(6.38mg/dL-6.97mg/dL)がみられたが、その段階では統計学的に有意ではないことが判明した。
CONCLUSION: Within the limitations of this study, it can be concluded that after 6 months of prosthetic rehabilitation in edentulous/functionally edentulous patients: There was a reduction in HbA1c (8.04%-7.38%); however, it was found to be statistically insignificant at that stage There was an increase in S col (151.6 mg/dL-173.95 mg/dL); it was found to be statistically significant There was an increase in SP (6.38 mg/dL-6.97 mg/dL); however, it was found to be statistically insignificant at that stage.