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2種類の歯科用レジンコンポジットの様々な飲料およびブラッシング使用後の表面特性の変化
Change in surface properties of two different dental resin composites after using various beverages and brushing.
PMID: 38053124
抄録
背景:
本研究の目的は、ブラッシングの有無にかかわらず、様々な飲料が2種類のレジンコンポジットの表面機械的特性に及ぼす影響を評価することである。
BACKGROUND: The study aimed to evaluate the influence of various beverages; with and without brushing; on the surface mechanical properties of two resin composites.
方法:
ナノハイブリッドオルモサー(Admira fusion, VOCO GmbH, Cuxhaven, Germany)およびナノハイブリッドレジンコンポジット(Grandio, VOCO GmbH, Cuxhaven, Germany)の各歯科用コンポジットについて、合計160個の円板状試験片を作製した。コンポジット試料は、ブラッシング群と非ブラッシング群のいずれかに無作為に振り分けられ、さらにコントロールとして人工唾液、コーヒー、赤ワイン、ソフトドリンクの4つのサブグループに分けられた(n=10)。非ブラッシング群では、30日間、1日3回、5分間それぞれの飲料に浸した。ブラッシング群では、5秒間のブラッシングに加え、同様の操作を行った。表面硬度と粗さの測定は30日後に繰り返した。統計分析には一元配置分散分析(ANOVA)と独立t検定を用いた。
METHODS: A total of 160 disc-shaped specimens were prepared for each of the following dental composites; nanohybrid ormocer (Admira fusion, VOCO GmbH, Cuxhaven, Germany) and nanohybrid resin composite (Grandio, VOCO GmbH, Cuxhaven, Germany). The baseline surface hardness and roughness measurements were carried out after 24 h. The composite samples were randomly distributed into one of the two groups; brushing and non-brushing, which were further divided into one of the four subgroups (n = 10); artificial saliva as control, coffee, red wine, and soft drink. In the non-brushing group, the specimens were immersed in the different beverages for five minutes three times daily for 30 days. The same procedure was done for the brushing group, in addition to brushing the specimens for five seconds. The surface hardness and roughness measurements were repeated after 30 days. One-way ANOVA and independent t-tests were used for statistical analysis.
結果:
清涼飲料水が最も劣化させ、人工唾液が最も劣化させなかった。表面性状の変化は、ブラッシングのサブグループで高かった。グランディオは表面の微小硬度の変化が大きく、アドミラフュージョンは表面の粗さの変化が大きかった。
RESULTS: The soft drink had the most deteriorating effect and artificial saliva had the least. The change in surface properties was higher in the brushing subgroups. Grandio exhibited a higher change in surface microhardness while Admira fusion exhibited a higher change in surface roughness.
結論:
いずれの歯科用レジンコンポジットの表面特性も、飲料の使用およびブラッシングによって悪影響を受けた。
CONCLUSIONS: The surface properties of both dental resin composites were negatively affected by using beverages and brushing.