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軽度から中等度のアルツハイマー病患者におけるオリバナムガム咀嚼の臨床的有効性:無作為化並行デザイン比較試験
The clinical efficacy of Olibanum gum chewing in patients with Mild-to-Moderate Alzheimer disease: A randomized Parallel-Design controlled trial.
PMID: 38069542
抄録
背景:
アルツハイマー病は、認知機能の進行性低下を伴う高齢者によくみられる神経変性疾患である。本研究は、アルツハイマー病患者に対するオリバナムによる記憶力改善効果の可能性を調査することを目的とした。
BACKGROUND: Alzheimer's disease is a common neurodegenerative disorder in elderly with progressive decline in cognitive functions. This study aimed to investigate the possible memory-improving effects of Olibanum on patients with Alzheimer's disease.
研究デザインと方法:
この二重盲検無作為臨床試験は、50~75歳の参加者72名を対象に実施された。介入群(n=36)には1日1.6gのオリバナムガムを18週間摂取させた。プラセボ群(n=36)にはオリバナム無添加のチューインガムが投与された。神経心理学的評価は、ベースライン時、4週間ごと、および介入18週間後に行われた。
RESEARCH DESIGN AND METHOD: This double-blind, randomized clinical trial was carried out on 72 participants aged 50-75 years. The intervention group (n = 36) received 1.6 g/day of olibanum chewing gum for 18 weeks. The placebo group (n = 36) received chewing gum without olibanum. Neuropsychological assessments were performed at baseline, every 4 weeks, and after 18 weeks of the intervention.
結果:
ベースライン時には両群間に有意差はなかった(MD:0.84、95%CI:-1.10~2.78、p=0.392)。両群とも経時的に直線的な改善がみられた。介入後の改善については、両群間に有意差はなかった(F=0.157、p=0.693)。介入後のMMSEスコア(Mini-Mental State Examination)については、両群間に有意差はなかった(F=0.141、p=0.708)。
RESULTS: There was no significant difference between (MD: 0.84, 95%CI: -1.10 to 2.78, p = 0.392) at baseline. Both groups had linear improvements over time. There was no significant difference between two groups regarding the improvements after the intervention (F = 0.157, p = 0.693). There were no significant differences between the groups for MMSE score (Mini-Mental State Examination) after the intervention (F = 0.141, p = 0.708).
結論:
本研究により、オリバナムガムを18週間噛んでも神経心理学的状態に変化はないことが明らかになった。これらの知見を確認するためには、さらなる臨床研究が必要である。
CONCLUSIONS: This study revealed that 18 weeks of gum chewing with Olibanum did not change the neuropsychological status. More clinical studies are needed to confirm these findings.