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モンソン球の半径と咬合接触が有歯顎者の咀嚼機能に及ぼす影響
Influence of the radius of Monson's sphere and excursive occlusal contacts on masticatory function of dentate subjects.
PMID: 38211398
抄録
目的:
モンソン球の半径、後方側方突出接触、内側突出接触、突出接触の回数、咀嚼速度が食物の破砕に及ぼす影響を明らかにすること。
OBJECTIVE: To determine the influence of the radius of Monson's sphere, the number of posterior laterotrusive, mediotrusive, and protrusive contacts, and the chewing rate on food comminution.
デザイン:
21.22±2.30歳の健康な歯列形成者60名を対象とした。被験者のデジタル模型から下顎犬歯、前臼歯、大臼歯の犬歯尖端の3次元座標を同定した。Monsonの球は,表面上の座標を調整することにより,関数最小化のためのシンプレックス法を用いて設計した.接触は、0.5mm、1.0mm、2.0mm、3.0mmの顎運動において、12μmの金属ストリップを用いて検証した。咀嚼能力、咀嚼効率、嚥下閾値、咀嚼速度は、粒度分画により評価した。データは重回帰で分析した(α=0.05)。
DESIGN: Sixty healthy dentate subjects, aged 21.22 ± 2.30 years, were selected. The three-dimensional coordinates of the cusp tips of the lower canine, premolar, and molar teeth were identified from the subjects' digital models. Monson's sphere was designed using the simplex method for function minimisation by adjusting the coordinates on its surface. The contacts were verified using 12 µm metal strips in jaw excursions at 0.5, 1.0, 2.0, and 3.0 mm. The masticatory performance and efficiency, swallowing threshold, and chewing rate were assessed through particle size fractionation. Data were analysed with multiple linear regression (α = 0.05).
結果:
球の半径、0.5mmでの後方突出接触および突出接触、咀嚼速度は、20回の咀嚼サイクルまでは咀嚼能力の負の予測変数であることがわかった(R = 0.429)。40サイクルでは、半径と総接触量(0.5mm)も説明因子であった(R = 0.223)。半径(R = 0.176)と咀嚼速度(R = 0.082)のみが、それぞれ60サイクルと嚥下閾値で有意であることがわかった。咀嚼効率は、2.0mmおよび3.0mmにおける半径および総接触量と同様に、40サイクルおよび60サイクルまでの咀嚼能力に影響された(R = 0.958)。
RESULTS: The sphere's radius, laterotrusive and protrusive contacts at 0.5 mm, and chewing rate were found to be negative predictor variables for masticatory performance until 20 chewing cycles (R = 0.429). For 40 cycles, the radius and total contacts (0.5 mm) were also explanatory factors (R = 0.223). Only the radius (R = 0.176) and the chewing rate (R = 0.082) were found to be significant for 60 cycles and swallowing threshold, respectively. Masticatory efficiency was influenced by masticatory performance until 40 and 60 cycles, as well as the radius and total contacts at 2.0 and 3.0 mm (R = 0.958).
結論:
モンソン球の半径が大きく、後方へのエキスカーションコンタクトの数が多いほど、咀嚼機能の向上に関連することが明らかになった。
CONCLUSION: A larger radius of Monson's sphere and a greater number of posterior excursive contacts were found to be related to better masticatory function.