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症例対照研究のネットワークにおける豆類の摂取とがんリスク
Legume intake and cancer risk in a network of case-control studies.
PMID: 38321187
抄録
豆類の摂取と特定の部位のがんリスクとの関係についてのエビデンスは結論が出ていない。我々は、1991年から2009年の間にイタリアとスイスのヴォー州で実施された一連の症例対照研究のデータを用いて、口腔、食道、喉頭、胃、大腸、乳房、子宮内膜、卵巣、前立腺、腎臓を含むいくつかの部位のがんと豆類の摂取との関連を定量化した。性別、年齢、学歴、喫煙、アルコール、肥満度、身体活動、併存疾患、果物、野菜、加工肉、総カロリー摂取量をコントロールした多重ロジスティック回帰モデルを用いて、さまざまながん部位のオッズ比(OR)とそれに対応する95%信頼区間(CI)を推定した。女性ホルモンに関連するがんについては、初潮年齢、閉経状態、分娩数についてもモデルで調整した。ほとんどの推定値は1未満であり、予防効果を示唆していたが、大腸がんだけが有意な関連を示した。豆類を摂取しない場合に比べ、少なくとも1回摂取する場合のORは0.79(95%CI:0.68-0.91)、2回以上摂取する場合のORは0.68(95%CI:0.57-0.82)、週に1回摂取する場合の推定値は0.87(95%CI:0.81-0.93)であった。豆類の摂取と大腸がんとの逆相関は、豆類ががんリスクの予防に役立つ可能性を示唆している。
Evidence on the relationship between legume consumption and risk of specific cancer sites is inconclusive. We used data from a series of case-controls studies, conducted in Italy and in the Swiss Canton of Vaud between 1991 and 2009 to quantify the association between legume consumption and several cancer sites including oral cavity, esophagus, larynx, stomach, colorectum, breast, endometrium, ovary, prostate and kidney. Multiple logistic regression models controlled for sex, age, education, smoking, alcohol, body mass index, physical activity, comorbidities, and consumption of fruit, vegetables, processed meat and total calorie intake were used to estimate the odds ratios (OR) for different cancer sites and their corresponding 95% confidence intervals(CI). For female hormone-related cancers, the models also included adjustments for age at menarche, menopausal status and parity. Although most of the estimates were below unity, suggesting a protective effect, only colorectal cancer showed a significant association. Compared to no consumption, the OR for consuming at least one portion of legumes was 0.79 (95% CI: 0.68-0.91), the OR for consuming two or more portions was 0.68 (95% CI: 0.57-0.82) and the estimate for an increment of one portion per week was 0.87 (95% CI: 0.81-0.93). The inverse association between legume consumption and colorectal cancer suggests a possible role of legumes in preventing cancer risk.