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Nutrients.2024 Jan;16(3).

母親の食事は、小児期の子供の骨ミネラル、骨折リスク、エナメル質欠損と関連し、高用量ビタミンDサプリメントの出生前効果に影響する

Maternal Diet Associates with Offspring Bone Mineralization, Fracture Risk and Enamel Defects in Childhood and Influences the Prenatal Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation.

PMID: 38337692

抄録

われわれは以前に、妊娠中の高用量ビタミンD投与が子供の骨と歯の健康に有益な効果をもたらすことを証明した。ここでは、妊娠中の母親の食事パターンが、子供の6歳までの骨折、骨塩化、エナメル質欠損のリスクに及ぼす影響を調べた。さらに、623組の母子ペアを含むCOPSAC母子コホートにおいて、高用量ビタミンDの効果に対する食事の影響を分析した。FFQの重み付けネットワーク分析により、3つの特定の母親の食事パターンが、子供の骨と歯の健康の両方に関連していることが明らかになった(Bonferroni < 0.05)。出生前の高用量(2800IU/日)対標準用量(400IU/日)のビタミンDの影響は、子孫の骨塩量(調整平均差(aMD):33.29g、95%CI:14.48-52.09、<0.001)、骨塩密度(aMD:0.02g/cm(0.01-0.04)、<0.001)、骨折リスク(調整罹患率比:0.36(0.16-0.84)、= 0.02)、および小臼歯(調整オッズ比(aOR):0.13(0.03-0.58)、< 0.01)および永久臼歯のエナメル質欠損(aOR:0.25;(0.10-0.63)、< 0.01)は、母親が果物、野菜、肉、卵、菓子、全粒穀物、内臓および魚の摂取量が少ない場合に最も顕著であった。この研究は、出生前の食事パターンが子供の骨と歯の発育に影響することを示唆しており、ビタミンDの恩恵を十分に得るためには、個人に合わせたサプリメント戦略を強化することを考慮すべきである。

We previously demonstrated a beneficial effect of high-dose vitamin D in pregnancy on offspring bone and dental health. Here, we investigated the effect of maternal dietary patterns during pregnancy on the risk of bone fractures, bone mineralization and enamel defects until age 6 years in the offspring. Further, the influence of diet on the effect of high-dose vitamin D was analyzed in the COPSAC mother-child cohort including 623 mother-child pairs. A weighted network analysis on FFQs revealed three specific maternal dietary patterns that associated (Bonferroni < 0.05) with both offspring bone and dental health. The effect of prenatal high-dose (2800 IU/day) vs. standard-dose (400 IU/day) vitamin D on offspring bone mineral content (adjusted mean difference (aMD): 33.29 g, 95% CI: 14.48-52.09, < 0.001), bone mineral density (aMD: 0.02 g/cm (0.01-0.04), < 0.001), fracture risk (adjusted incidence rate ratio: 0.36 (0.16-0.84), = 0.02), and enamel defects in primary (adjusted odds ratio (aOR): 0.13 (0.03-0.58), < 0.01) and permanent molars (aOR: 0.25; (0.10-0.63), < 0.01) was most pronounced when mothers had lower intake of fruit, vegetables, meat, eggs, sweets, whole grain, offal and fish. This study suggests that prenatal dietary patterns influence offspring bone and dental development, and should be considered in order to obtain the full benefits of vitamin D to enhance personalized supplementation strategy.