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若年成人のタバコ喫煙者および電子タバコ使用者における唾液脂質の変化:口腔の健康に対する隠れたリスク?
Salivary lipid changes in young adult tobacco smokers and e-cigarette users: a hidden risk to oral health?
PMID: 38509213
抄録
研究デザイン:
若年成人の初心者喫煙者における唾液脂質プロファイルに対する異なるニコチンデリバリー形態の影響を非喫煙者と比較して調査するために、年齢および性別をマッチさせた横断研究を実施した。
STUDY DESIGN: A cross-sectional, age- and gender-matched study was conducted to investigate the effects of different forms of nicotine delivery on salivary lipid profiles among young adult novice smokers compared to non-smokers.
目的:
従来のタバコ、電子タバコ、加熱式タバコ製品(HTP)の喫煙が、特定のスフィンゴ脂質(スフィンゴシン、スフィンガニン、スフィンゴシン-1-リン酸)、各種セラミド、過酸化脂質[liid peroxidation products]の濃度に及ぼす影響を評価すること、および脂質過酸化産物[マロンジアルデヒド(MDA)および4-ヒドロキシノネナール(4-HNE)]について、喫煙歴1~3年の健康な若年成人から採取した非刺激唾液サンプルおよび刺激唾液サンプルの両方で検討した。
OBJECTIVE: To assess the effect of smoking traditional cigarettes, e-cigarettes, and heated tobacco products (HTPs) on the levels of specific sphingolipids (sphingosine, sphinganine, and sphingosine-1-phosphate), various ceramides, and lipid peroxidation products [malondialdehyde (MDA) and 4-hydroxynonenal (4-HNE)] in both unstimulated and stimulated saliva samples collected from healthy young adults who had been smoking for 1-3 years and used only 1 of the 3 nicotine delivering methods.
方法:
30歳以下の健康な若年成人で、BMIが正常で典型的な食事組成を有し、口腔内に炎症性病変がなく、歯列矯正/歯科器具を装着しておらず、最近薬やサプリメントを摂取していない者を選択基準とした。合計75人の喫煙者と25人の非喫煙者が研究に登録された。喫煙者は3つのグループに分類され、それぞれ25人で構成された:従来のタバコ喫煙者、電子タバコユーザー、HTPs喫煙者。唾液サンプルを採取し、超高速液体クロマトグラフィー-タンデム質量分析を用いてスフィンゴ脂質濃度を分析した。MDAと4-HNEの濃度は、それぞれ比色法とELISA法を用いて測定した。
METHODS: Selection criteria included healthy young adults under 30 years old, with normal BMI and typical diet composition, and with no oral inflammatory lesions, orthodontic/dental appliances, or recent intake of medications or supplements. A total of 75 smokers and 25 non-smokers were enrolled in the study. Smokers were categorized into three groups, each comprising 25 individuals: traditional cigarette smokers, e-cigarette users, and HTPs smokers. Saliva samples were collected and analyzed for sphingolipid concentrations using ultra-high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry. The concentrations of MDA and 4-HNE were measured using colorimetric and ELISA assays, respectively.
結果:
従来型タバコ群の平均喫煙強度は1日10本であった。唾液中のスフィンゴ脂質およびセラミド濃度は、すべてのニコチン投与方法において、非喫煙者と比較して喫煙者で有意に低かった(p<0.0001)。さらに、伝統的なタバコの喫煙者は、非喫煙者と比較して、刺激および非刺激唾液の両方で4-HNEおよびMDAの高いレベルを示した(p<0.01)。刺激唾液では、電子タバコ使用者のMDAと4-HNEの両方、およびHTPs使用者のMDAは、従来のタバコ喫煙者のそれらの比較対象よりも有意に低い濃度を示した(p<0.01)。
RESULTS: The average smoking intensity in the traditional cigarette group was 10 cigarettes per day. Salivary sphingolipid and ceramides concentrations were significantly lower in smokers compared to non-smokers across all nicotine delivery methods (p < 0.0001). Moreover, traditional cigarette smokers exhibited higher levels of 4-HNE and MDA in both stimulated and unstimulated saliva, compared to non-smokers (p < 0.01). In stimulated saliva, both MDA and 4-HNE in e-cigarette users, and MDA in HTPs users, showed significantly lower concentrations than their comparators in traditional cigarette smokers (p < 0.01).
結論:
異なるニコチンデリバリー方法は、喫煙習慣の初期における唾液脂質プロファイルに影響を与える。スフィンゴ脂質の減少と過酸化脂質の増加は、喫煙初心者の唾液腺における酸化ストレスの亢進による口腔内の脂質バランスの乱れを示唆している。
CONCLUSION: Different nicotine delivery methods impact salivary lipid profile during the initial period of smoking habit. Reduced sphingolipids and elevated lipid peroxidation products suggest a disturbed lipid balance in the oral cavity due to enhanced oxidative stress within the salivary glands of novice smokers.