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J Clin Periodontol.2024 Mar;

食事パターンと歯周病との関連:OsteoPerioコホート研究

Association between dietary patterns and periodontal disease: The OsteoPerio cohort study.

PMID: 38538208

抄録

目的:

食事パターンと歯周病(PD)および5年間のその進行との関連を検討すること。

AIM: To examine the association of dietary patterns with periodontal disease (PD) and its progression over 5 years.

材料と方法:

OsteoPerioコホートの閉経後女性1197人を対象とした。ベースライン時(1993年から2001年にかけて実施した2回の食物摂取頻度調査票の平均値)において、Healthy Eating Index-2015(HEI)、Alternative HEI(AHEI)、Dietary Approaches to Stop Hypertension(DASH)、alternative Mediterranean Diet(aMed)の食事パターンを評価した。ベースライン時および5年間の追跡調査時に、歯周病評価として歯槽頂高さ(ACH)、プロービングポケット深さ(PPD)、臨床的アタッチメントロス(CAL)、プロービング時に出血する歯肉部位の割合(%BOP)、PDによる歯の欠損を評価した。線形回帰およびロジスティック回帰を用いて関連を検討した。

MATERIALS AND METHODS: Analyses involved 1197 post-menopausal women from the OsteoPerio cohort. Dietary patterns assessed include Healthy Eating Index-2015 (HEI), Alternative HEI (AHEI), Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) and alternate Mediterranean Diet (aMed) at baseline (the average of two food frequency questionnaires administered between 1993 and 2001). At baseline and the 5-year follow-up, periodontal assessments evaluated alveolar crestal height (ACH), probing pocket depth (PPD), clinical attachment loss (CAL), percentage of gingival sites bleeding on probing (%BOP) and missing teeth due to PD. Linear and logistic regression were used to examine the associations.

結果:

クロスセクションにおいて、HEIとaMedはCALと%BOPの減少に関連し、DASHとともにPDによる歯の欠損のオッズの減少に関連した。AHEIとaMedは重度PDのオッズ減少と関連していた。前方視的に、AHEIはより大きなACH進行と関連していた。この関連は、追跡期間中にPDにより喪失した歯についてACHの喪失をインプットした後、またはベースライン時に糖尿病、骨粗鬆症、高血圧、心疾患を有する参加者を除外した後では、ヌルまで減弱した。

RESULTS: Cross-sectionally, HEI and aMed were associated with smaller CAL and %BOP; along with DASH, they were associated with a decreased odds of teeth missing due to PD. AHEI and aMed were associated with a decreased odds of severe PD. Prospectively, AHEI was associated with greater ACH progression. This association was attenuated to the null after loss of ACH was imputed for teeth lost due to PD over follow-up, or after excluding participants with diabetes, osteoporosis, hypertension or heart disease at baseline.

結論:

健康的な食事パターンをよりよく守っていることは、横断的にはPD測定値の改善と関連していたが、5年間のACHの進行はより大きかった。後者は、PDおよび既存の併存疾患による偶発的な歯の喪失によって説明できるかもしれない。

CONCLUSIONS: Better adherence to healthy dietary patterns was associated with better PD measures cross-sectionally but greater progression of ACH over 5 years. The latter might be explained by incident tooth loss due to PD and pre-existing comorbidities.