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Int J Older People Nurs.2024 May;19(3):e12610.

経口摂取支援を受けている高齢者における栄養不良スクリーニングツールと食事時観察チェックリスト項目との関連:4つの介護施設を対象とした横断的研究

Association between a malnutrition screening tool and mealtime observation checklist items in older people receiving oral intake support: A cross-sectional study of four long-term care facilities.

PMID: 38618707

抄録

背景:

高齢者向けに複数の栄養スクリーニングツールが利用可能であるが、食事摂取不良につながる危険因子として特定の食行動を含むスクリーニングツールはほとんどない。日本の厚生労働省が2015年に開発した24項目の食事時観察チェックリスト(MOCL)は、摂食・嚥下機能や口腔の状態を反映する食事時の徴候、症状、状態から構成されている。

BACKGROUND: Multiple nutritional screening tools are available for older people; however, few screening tools include specific eating behaviours as risk factors that could lead to poor food intake. The 24-item mealtime observation checklist (MOCL), developed by the Japanese Ministry of Health, Labour and Welfare in 2015, comprises signs, symptoms and conditions during mealtime that reflect eating and swallowing functions and oral conditions.

目的:

高齢者におけるMOCL項目のうち、栄養不良に関連する因子を検討すること。

OBJECTIVES: To examine factors associated with malnutrition among the MOCL items in older people.

方法:

日本の4ヵ所の介護施設で実施された後ろ向きコホート研究のデータを用いて横断研究を行った。施設に入所している高齢者のうち、経口摂取支援を受けている198人を解析の対象とした。栄養状態はMini Nutritional Assessment-Short Form(MNA-SF)を用いて評価し、「栄養不良」と「栄養リスクありまたは栄養状態良好」との比較を行った。多変量ロジスティック回帰分析を用いて、MOCLの各項目と栄養不良との関連を評価した。

METHODS: A cross-sectional study was conducted using data from a retrospective cohort study conducted at four long-term care facilities in Japan. Among the older people residing in the facilities, 198 who received oral intake support were included in the analyses. Nutritional status was assessed using the Mini Nutritional Assessment-Short Form (MNA-SF), and comparisons were made between 'malnutrition' and 'at-risk or well-nourished'. The association between each MOCL item and malnutrition was assessed using multivariable logistic regression analysis.

結果:

198人の参加者のうち、98人(49.5%)がMNA-SFにより「栄養不良」、98人(49.5%)が「リスクあり」、2人(1%)が「栄養状態良好」と分類された。年齢や性別などの参加者の特徴で調整した後、24項目のMOCLから「食事時間が長いことによる疲労がある(オッズ比[OR]=3.20、95%信頼区間[CI]:1.36-7.53)」、「口腔内の食物残渣が目立つ(OR=2.77、95%CI:1.38-5.52)」、「食物の嚥下が困難で、飲み込むのに時間がかかる(OR=3.78、95%CI:1.45-9.84)」、「補助摂食が必要である(OR=3.70、95%CI:1.73-7.91)」の4項目であった。

RESULTS: Of the 198 participants, 98 (49.5%) were classified as 'malnutrition', 98 (49.5%) as 'at-risk' and 2 (1%) as 'well-nourished' by MNA-SF. After adjusting for participant characteristics such as age and sex, significant associations with malnutrition were observed for four items from the 24-item MOCL: 'Has fatigue due to extended mealtime (odds ratio [OR] = 3.20, 95% confidence interval [CI]: 1.36-7.53)', 'Food residues in the oral cavity are conspicuous (OR = 2.77, 95% CI: 1.38-5.52)', 'Has difficulty swallowing food and takes time to swallow (OR = 3.78, 95% CI: 1.45-9.84)' and 'Assisted feeding is required (OR = 3.70, 95% CI: 1.73-7.91)'.

結論:

本研究で同定された食事中の4つの徴候、症状および状態は、高齢者の栄養不良と関連している可能性がある。

CONCLUSIONS: The four signs, symptoms and conditions during mealtime identified in this study may be associated with malnutrition in older people.

実践への示唆:

これらは、栄養不良につながる可能性のある食事の問題を示している可能性がある。早期介入および予防対策にこれらを取り入れることで、医療提供者は栄養不良を予防し、高齢者の栄養状態を改善するのに役立つであろう。

IMPLICATIONS FOR PRACTICE: These may indicate the potential eating problems that can lead to malnutrition. By incorporating them into early intervention and prevention measures, health care providers may help prevent malnutrition and improve the nutritional status of older people.