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Pediatr Rep.2024 Mar;16(2):243-253.

フッ化物による小児および青少年のう蝕予防:地域レベルのフロリデーション法の概要

Control of Dental Caries in Children and Adolescents Using Fluoride: An Overview of Community-Level Fluoridation Methods.

PMID: 38651460

抄録

口腔の健康を維持することは、一般的な幸福の重要な側面である。しかし、世界人口のかなりの割合が様々な口腔疾患を経験している。う蝕は、特に小児と青少年において、世界的に非常に蔓延している非感染性疾患である。フッ化物は、主に歯牙硬組織の溶解に重要なpHを低下させ、エナメル質の溶解度を低下させることにより、う蝕の抑制に関与している。う蝕の制御におけるフッ化物の有効性を支持する多くのデータのために、多くの地域レベルのフッ素添加の取り組みが世界的な公衆衛生予防介入として考案され、実行されてきた。これらのイニシアチブは水、食塩、牛乳のフロリデーションである。水のフロリデーションは、フッ化物濃度が推奨範囲内(0.6~1.1mg/L)に維持されている場合に安全で効果的であると考えられる。食塩フロリデーションは水フロリデーションと同様のカリオスタティックな可能性を持っており、食塩中の250マイクログラム/グラムのフッ化物濃度は歯のフッ素症を発症するリスクの増加とは関連していない。しかし、現在、食塩の過剰摂取による有害な影響を緩和するために、食卓塩の消費量を減らす努力がなされている。フッ素添加牛乳のようなフッ化物食品補給は、永久歯におけるう蝕経験の減少と関連するという仮説がある;しかし、乳歯における効果は明らかではない。公共レベルのフッ化物介入は、う蝕病巣の手術的治療よりも費用効果が高く、治療の負担を制限する。フッ化物の投与は、安全な方法を用い、摂取を制限し、各国の国際保健機関および国の保健機関が定めたガイドラインを遵守して行うべきである。このことは、歯列発育中の小児を考慮する場合に特に重要である。フッ化物はう蝕を抑制するための重要な手段であるが、長期的な口腔の健康を維持するためには、良好な口腔衛生、健康的な食生活、歯科専門家への定期的な受診と組み合わせることが極めて重要である。

The maintenance of oral health is a crucial aspect of general well-being; however, a significant proportion of the worldwide population experiences a range of oral diseases. Dental caries is a highly prevalent non-communicable disease globally, especially in children and adolescents. Fluoride is involved in the control of dental caries, primarily by decreasing the critical pH for dental hard tissue dissolution and decreasing enamel solubility. Due to the substantial data supporting the efficacy of fluoride in controlling dental caries, many community-level fluoridation initiatives have been devised and executed as global public health preventive interventions. These initiatives encompass the fluoridation of water, salt, and milk. Water fluoridation is considered safe and effective when fluoride levels are maintained within the recommended range (0.6 to 1.1 mg/L). Salt fluoridation has a cariostatic potential similar to that of water fluoridation, and a fluoride concentration of 250 micrograms per gram in salt is not associated with an increased risk of developing dental fluorosis. However, there is currently an effort to reduce the consumption of table salt in order to mitigate the harmful effects of excessive salt consumption. It has been hypothesized that fluoride food supplementation, such as fluoridated milk, is associated with a decrease in caries experience in permanent teeth; however, the effect is not clear in primary teeth. Public-level fluoride interventions are more cost-effective than the operative care of caries lesions and limit the burden of care. The administration of fluorides should be conducted using safe methods, limiting ingestion, and adhering to the guidelines set by international and national health agencies in each country. This is particularly important when considering children with developing dentitions. Fluoride is an important tool in the control of dental caries, but it is crucial to combine it with good oral hygiene, a healthy diet, and regular visits to a dental professional to maintain long-term oral health.