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Dent J (Basel).2024 Apr;12(4).

若年成人における酸性飲料曝露後の唾液pH変化に及ぼす口腔ケアフォームおよびスプレーの影響

The Effect of Oral Care Foams and a Spray on Salivary pH Changes after Exposure to Acidic Beverages in Young Adults.

PMID: 38668005

抄録

清涼飲料水は、歯の脱灰を誘導するのに十分な高い滴定酸度と低いpHにより、歯の健康に悪影響を及ぼす可能性がある。酸性チャレンジ直後の口腔ケア製品の使用は、清涼飲料水の侵食可能性を減少させる可能性がある。若年成人を対象に、コカ・コーラ暴露後の唾液pH変化に対する口腔ケアフォームおよびスプレーの効果を評価した。この二重盲検無作為化クロスオーバー試験には、同意の得られた適格患者33名を募集し、6回に分けて実施した。ベースライン検査では、無刺激唾液流量、刺激唾液緩衝能、簡易口腔衛生指数(OHI-S)評価を行った。唾液pHとpH回復までの時間は、コカ・コーラ単独、または試験製品(ハイドロキシアパタイトとプロバイオティクスを含む口腔用フォーム、フッ化アミノを含む口腔用フォーム、アルカリ性口腔用スプレー、水道水)をそれぞれ塗布した後に記録した。32人の患者が全試験プロトコルを完了し、最終解析に組み入れられた。コカ・コーラですすいだ後の平均最小唾液pHは6.3、平均口腔内クリアランス速度は27分であった。水道水を含む試験溶液のいずれかでさらにすすいだ場合、これらのパラメータは有意に改善した。pH曲線をプロットしたところ、オーラルケア製品は曲線下の面積が小さく、コカ・コーラの曲線下の面積とは有意な差が認められた。水道水はコカ・コーラおよびオーラルケア製品と有意な差は認められなかった。最小唾液pHは唾液緩衝能および唾液分泌量と正の相関を示し、唾液クリアランスはOHI-Sプラークスコアと相関を示した。結論として、コカ・コーラ曝露後の最小唾液pHおよび唾液クリアランスに対する口腔ケア用フォームおよびスプレーの影響は、試験した製品および水道水の間で有意差は認められなかった。試験登録NCT06148662。資金提供:なし。

Soft drinks may have a deleterious effect on dental health due to a high titratable acidity and a low pH that could be sufficient to induce tooth demineralization. The use of oral care products immediately after acidic challenge may diminish the erosive potential of soft drinks. We assessed the effect of oral care foams and a spray on salivary pH changes after exposure to Coca-Cola in young adults. Thirty-three consenting eligible patients were recruited in this double-blind, randomized, crossover study performed in six visits. Baseline examination included unstimulated salivary flow rate, stimulated salivary buffer capacity, and the simplified oral hygiene index (OHI-S) assessment. Salivary pH and time for pH recovery were registered after exposure to Coca-Cola alone or that followed by the application of each of the studied products (an oral foam containing hydroxyapatite and probiotics, an oral foam containing amino fluoride, an alkaline oral spray, and tap water). Thirty-two patients completed the entire study protocol and were included in the final analysis. The mean minimum salivary pH and the mean oral clearance rate after rinsing with Coca-Cola were 6.3 and 27 min, respectively. Further rinsing with any one of the tested solutions, including tap water, resulted in a significant improvement in these parameters. When the pH curves were plotted, the oral care products demonstrated a lower area under the curve that differed significantly from the area under the curve for Coca-Cola; tap water did not differ significantly from Coca-Cola and oral care products. Minimum salivary pH correlated positively with salivary buffer capacity and salivation rate, while salivary clearance correlated with OHI-S plaque scores. In conclusion, the effect of oral care foams and a spray on minimum salivary pH and salivary clearance after exposure to Coca-Cola did not differ significantly among the tested products and tap water. Trial registration NCT06148662. Funding: none.