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血漿オメガ3濃度の上昇は、COPDにおける増悪リスクおよび呼吸器特異的QOLの改善と関連する
Higher Plasma Omega-3 Levels are Associated With Improved Exacerbation Risk and Respiratory-Specific Quality of Life in COPD.
PMID: 38687147
抄録
背景:
オメガ-3多価不飽和脂肪酸(PUFA)は全身性の抗炎症反応と関連している。オメガ-3多価不飽和脂肪酸(PUFA)であるエイコサペンタエン酸(EPA)およびドコサヘキサエン酸(DHA)の食事摂取は、自己報告式の食物摂取頻度調査票を用いたCOPD罹患率の低下とも関連している。
BACKGROUND: Omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) have been associated with systemic anti-inflammatory responses. Dietary intake of omega-3 PUFAs eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) has also been associated with lower COPD morbidity using self-report food frequency questionnaires.
目的:
血漿中EPA+DHA濃度を用いて測定したPUFA摂取量とCOPD罹患率との関係を調べること。
OBJECTIVE: To investigate the relationship between measured PUFA intake using plasma EPA+DHA levels and COPD morbidity.
方法:
低所得地域に住む中等度から重度のCOPDの元喫煙者を6ヵ月間の前向きコホート研究に登録した。参加者は標準化された質問票、スパイロメトリー、血漿サンプルを3ヵ月間隔で提出した。血漿中の総PUFAは、ガスクロマトグラフィー/質量分析計を用いてDHAとEPA濃度を分析した。線形またはロジスティック混合モデル回帰を用いて、EPA+DHAとCOPD罹患率との関連を、人口統計学、肺機能、パック年数、併存疾患、近隣の貧困を考慮して評価した。
METHODS: Former smokers with moderate-severe COPD living in low-income communities were enrolled in a 6-month prospective cohort study. Participants completed standardized questionnaires, spirometry, and plasma samples at 3-month intervals. Total plasma PUFAs were analyzed using gas chromatography/ mass spectrometry for DHA and EPA concentrations. Linear or logistic mixed model regression was used to evaluate EPA+DHA's and COPD morbidity's association, accounting for demographics, lung function, pack years, comorbidities, and neighborhood poverty.
結果:
57人の参加者から133の血漿EPA+DHAサンプルが得られた。参加者の血漿中EPAおよびDHAの平均値は、3回の受診でそれぞれ14.7±7.3μg/mLおよび40.2±17.2μg/mLであった。EPA+DHA濃度が1標準偏差上昇するごとに、SGRQスコアが2.7ポイント低下し(95%CI -5.2, -0.2)、中等度増悪のオッズが低下した(OR 0.4; 95%CI 0.2, 0.9)が、CATスコア(95%CI -2.4, 0.8)、mMRC(95%CI -02, 0.2)、または重度増悪(95%CI 0.3, 1.4)との有意な関連は認められなかった。
RESULTS: 133 plasma EPA+DHA samples from 57 participants were available. Participants exhibited average plasma EPA and DHA levels of 14.7±7.3 µg/mL and 40.2±17.2 µg/mL, respectively, across the three clinic visits. Each standard deviation increase in EPA+DHA levels was associated with 2.7 points lower SGRQ score (95% CI -5.2, -0.2) and lower odds of moderate exacerbation (OR 0.4; 95% CI 0.2, 0.9) but lacked significant association with CAT score (95% CI -2.4, 0.8), mMRC (95% CI -02, 0.2), or severe exacerbations (95% CI 0.3, 1.4).
結論:
血漿中EPA+DHA濃度は、中等度から重度のCOPD患者において、呼吸器特異的QOLの改善および中等度増悪のオッズ低下と関連した。COPDの病的状態の管理におけるオメガ3食事介入の有効性を調査するために、さらなる研究が必要である。
CONCLUSION: Plasma EPA+DHA levels are associated with better respiratory-specific quality of life and lower odds of moderate exacerbations in patients with moderate-to-severe COPD. Further research is warranted to investigate the efficacy of an omega-3 dietary intervention in the management of COPD morbidities.