あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Public Health Nutr.2024 May;27(1):e135.

日本人における小魚摂取と全死因死亡率との関連:日本多施設共同コホート研究

Association between consumption of small fish and all-cause mortality among Japanese: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study.

PMID: 38698584

抄録

目的:

小魚は微量栄養素の重要な供給源であるが、その摂取量と死亡率との関係は依然として不明である。本研究は、小魚の摂取と全死因死亡率および原因別死亡率との関連を明らかにすることを目的とした。

OBJECTIVE: Although small fish are an important source of micronutrients, the relationship between their intake and mortality remains unclear. This study aimed to clarify the association between intake of small fish and all-cause and cause-specific mortality.

デザイン:

日本におけるコホート研究のデータを用いた。検証されたFFQを用いて小魚の摂取頻度を評価した。小魚の摂取頻度による全死因死亡率および原因別死亡率の男女別ハザード比(HR)および95%信頼区間(CI)を、共変量で調整したCox比例ハザードモデルを用いて推定した。

DESIGN: We used the data from a cohort study in Japan. The frequency of the intake of small fish was assessed using a validated FFQ. The hazard ratio (HR) and 95 % confidence interval (CI) for all-cause and cause-specific mortality according to the frequency of the intake of small fish by sex were estimated using a Cox proportional hazard model with adjustments for covariates.

設定:

日本多施設共同コホート研究。

SETTING: The Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study.

参加者:

35~69歳の802人(男性34 555人、女性46 247人)。

PARTICIPANTS: A total of 80 802 participants (34 555 males and 46 247 females), aged 35-69 years.

結果:

平均追跡期間9-0年の間に、がん関連死1495例を含む2482例の死亡が確認された。小魚の摂取は、女性において全死因死亡およびがん死亡のリスクと統計学的に有意かつ逆相関していた。女性における摂取量に応じた全死因死亡率の多変量調整HR(95%CI)は、1~3回/月摂取で0~68(0~55、0~85)、0~72(0~57、0~85)、0~72(0~72、0~85)であった。72(0-57、0-90)、3回/週以上では0-69(0-54、0-88)であった。女性におけるがん死亡率に対応するHR(95%CI)は、それぞれ0-72(0-54、0-96)、0-71(0-53、0-96)、0-64(0-46、0-89)であった。男性では統計的に有意な関連は認められなかった。

RESULTS: During a mean follow-up of 9·0 years, we identified 2482 deaths including 1495 cancer-related deaths. The intake of small fish was statistically significantly and inversely associated with the risk of all-cause and cancer mortality in females. The multivariable-adjusted HR (95 % CI) in females for all-cause mortality according to the intake were 0·68 (0·55, 0·85) for intakes 1-3 times/month, 0·72 (0·57, 0·90) for 1-2 times/week and 0·69 (0·54, 0·88) for ≥ 3 times/week, compared with the rare intake. The corresponding HR (95 % CI) in females for cancer mortality were 0·72 (0·54, 0·96), 0·71 (0·53, 0·96) and 0·64 (0·46, 0·89), respectively. No statistically significant association was observed in males.

結論:

小魚の摂取は日本人女性の全死因死亡およびがん死亡のリスクを低下させる可能性がある。

CONCLUSIONS: Intake of small fish may reduce the risk of all-cause and cancer mortality in Japanese females.