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小児および青少年の永久歯のう蝕予防における代替糖:系統的レビューとメタ分析
Sugar substitutes on caries prevention in permanent teeth among children and adolescents: a systematic review and meta-analysis.
PMID: 38762077
抄録
目的:
本研究の目的は、小児および青年期における砂糖代替物の摂取が永久歯のう蝕予防に及ぼす影響を系統的に検討することである。
OBJECTIVES: This study aimed to systematically review the effect of sugar substitute consumption on caries prevention in permanent teeth among children and adolescents.
データ:
6~19歳の小児および青年における永久歯のう蝕予防における砂糖代替物(高強度甘味料および低強度甘味料)の臨床効果を比較した無作為化比較試験(RCT)および対照臨床試験(CCT)を対象とした。
DATA: Randomized controlled trials (RCTs) and controlled clinical trials (CCTs) comparing the clinical effect of sugar substitutes (both high- and low-intensity sweeteners) in preventing caries in permanent teeth among children and adolescents aged 6-19 were included.
出典:
3つのデータベース(PubMed、Web of Science、Embase)を用いて系統的検索を行った。
SOURCES: A systematic search was conducted in three databases (PubMed, Web of Science and Embase) without any restrictions on publication year.
研究の選択:
最初の検索で1859件が見つかり、最終的に15件(RCT11件、CCT4件)、合計6325人(年齢:6~18歳)の研究が対象となった。質の評価にはコクランのリスクオブバイアス評価ツールを用いた。大部分(80%、12/15)はバイアスのリスクが「中等度」または「高」と評価された。すべての試験で、低強度甘味料である糖アルコールが調査された。キシリトールが最も多く(73.3%、11/15)、次いでソルビトール(46.7%、7/15)、エリスリトール(13.3%、2/15)であった。メタアナリシスの結果、キシリトール(標準化平均差[SMD]:-0.50、95%信頼区間[CI]:-0.85~-0.16、P=0.005)およびソルビトール(SMD:-0.10、95%CI:-0.19~-0.01、P=0.03)はいずれも、無治療/プラセボと比較してう蝕予防に有意な効果を示した。アスパルテームやサッカリンなどの高強度甘味料に関する臨床試験は見つからなかった。
STUDY SELECTION: The initial search found 1,859 items, and finally, 15 studies (11 RCTs and 4 CCTs) with a total of 6325 participants (age: 6-18 years) were included. The Cochrane risk-of-bias assessment tools were used for quality assessment. Most (80%, 12/15) were graded as having a 'moderate' or 'high' risk of bias. All trials investigated sugar alcohol, which is a low-intensity sweetener. Xylitol was the most commonly investigated (73.3%, 11/15), followed by sorbitol (46.7%, 7/15), and erythritol (13.3%, 2/15). Results of the meta-analysis showed that both xylitol (standardized mean difference [SMD]: -0.50, 95% confidence interval [CI] -0.85 to -0.16, P = 0.005) and sorbitol (SMD: -0.10, 95% CI: -0.19 to -0.01, P = 0.03) had a significant effect in preventing dental caries compared to no treatment/placebo. No clinical trials on high-intensity sweeteners such as aspartame and saccharin were found.
結論:
キシリトールまたはソルビトールの摂取は、小児および青年の永久歯のう蝕予防に有効である可能性がある。う蝕予防における高強度甘味料の役割に関する臨床的証拠は得られていない。
CONCLUSION: The consumption of xylitol or sorbitol is potentially effective in preventing caries in permanent teeth among children and adolescents. No clinical evidence is available regarding the role of high-intensity sweeteners in caries prevention.
臨床的意義:
キシリトールまたはソルビトールを砂糖の代用品として使用することは、小児および青年のう蝕予防に有益である。
CLINICAL SIGNIFICANCE: The use of xylitol or sorbitol as sugar substitutes has a beneficial effect in preventing dental caries among children and adolescents.