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特定の栄養摂取と歯周炎との関連
Association of specific nutritional intake with periodontitis.
PMID: 38816851
抄録
背景:
本研究の目的は、歯周病の有無にかかわらず、歯科医院を受診している男性患者グループの栄養摂取量を評価し、栄養プロファイルと歯周健康との関連を検索することである。
BACKGROUND: The present study aimed to evaluate nutritional intake among a group of male patients in the dental clinic with and without periodontal disease to search for associations between nutritional profile and periodontal health.
方法:
この目的のため、大栄養素、食物繊維、ビタミン、ミネラルの栄養摂取量を、臨床パラメータと歯周状態の両方を評価して比較した。非歯周炎患者を、2017年の分類によるステージIIIおよびIVの歯周炎およびその拡大期と比較した。
METHODS: To this purpose, nutritional intake of macronutrients, fiber, vitamins, and minerals were compared evaluating both clinical parameters and periodontal status. Non periodontitis patients were compared with stage III and IV periodontitis and its extension according to the 2017 classification.
結果:
多変量解析の結果、エネルギー、総脂肪、コレステロール、カルシウム、飽和脂肪、一価不飽和脂肪、葉酸の食事摂取量とヨウ素と歯周炎の状態との間に統計学的に有意な関連が認められた。本研究は、コレステロールおよびヨウ素と歯周炎との間に逆相関があり、飽和脂肪、一価不飽和脂肪および葉酸と直接的な関連があることを報告している。
RESULTS: After multivariate analysis, statistically significant associations were found between the dietary intake of energy, total fat, cholesterol, calcium, saturated fat, monounsaturated fat and folic acid and iodine and periodontitis status. This study reports an inverse association between cholesterol and iodine and periodontitis and a direct association with saturated fat, monounsaturated fat, and folic acid.
結論:
脂肪、ヨウ素、カルシウム、コレステロールの適切な摂取を維持し、エネルギー、飽和脂肪、一価不飽和脂肪、葉酸の過剰摂取を避けることは、歯周炎を抑制するために重要であると考えられる。
CONCLUSIONS: Maintaining an adequate intake of fat, iodine, calcium, and cholesterol and avoiding an excessive intake of energy, saturated fat, monounsaturated fat, and folic acid could be important to controlling periodontitis.