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Lipids Health Dis.2024 Jun;23(1):168.

多価不飽和脂肪酸と歯周炎との関連:NHANES 2011-2014およびメンデルランダム化解析

The association between polyunsaturated fatty acids and periodontitis: NHANES 2011-2014 and Mendelian randomisation analysis.

PMID: 38835019

抄録

背景:

多価不飽和脂肪酸濃度と歯周病リスクとの関連および因果関係を検討することを目的とした。

BACKGROUND: We aimed to explore the association and potential causality between polyunsaturated fatty acids concentrations and the risk of periodontal disease.

材料と方法:

データは2011~2014年のNHANES(National Health and Nutrition Examination Survey)から収集した。加重ロジスティック回帰分析と制限付き三次スプライン(RCS)分析を用いて、オメガ-3脂肪酸およびオメガ-6脂肪酸濃度、オメガ-6/オメガ-3脂肪酸比と歯周炎リスクとの関連を分析した。感度分析には、E値分析と傾向スコアマッチング(PSM)分析を用いた。さらに、これらの脂肪酸の濃度が歯周炎リスクに及ぼす潜在的な因果関係を評価するために、2標本メンデルランダム化(MR)分析を行った。

MATERIALS AND METHODS: Data were collected from the 2011-2014 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Weighted logistic regression analysis and restricted cubic spline (RCS) analysis were used to analyse the associations of the concentrations of omega-3 and omega-6 fatty acids and the omega-6/omega-3 fatty acids ratio with the risk of periodontitis. E-value and propensity score matching (PSM) analyses were used for sensitivity analyses. In addition, two-sample Mendelian randomisation (MR) analyses were performed to assess the potential causal impact of the concentrations of those fatty acids on periodontitis risk.

結果:

NHANESの合計2462人の参加者を対象とした。ロジスティック回帰分析の結果、オメガ3脂肪酸の高濃度は歯周炎発症リスクと負の相関を示し(P<0.05)、オメガ6/オメガ3脂肪酸比は歯周炎発症リスクと正の相関を示した(P<0.05)。オメガ6濃度と歯周炎リスクとの間には有意な関連は認められなかった。上記の所見は、1:1のPSMに従った分析によって確認された。さらに、2つのサンプルのMR検査では、歯周炎のリスクとオメガ3脂肪酸またはオメガ6脂肪酸の濃度、あるいはオメガ6脂肪酸とオメガ3脂肪酸の比率との間に因果関係がある可能性は示されなかった(P>0.05)。

RESULTS: A total of 2462 participants from the NHANES were included. Logistic regression analysis revealed that high omega-3 fatty acids levels were negatively associated with the risk of developing periodontitis (P < 0.05), while the omega-6/omega-3 fatty acids ratio was positively associated with the risk of developing periodontitis (P < 0.05). There was no significant association between omega-6 concentrations and the risk of periodontitis. The findings mentioned above were confirmed by analysis following a 1:1 PSM. Furthermore, MR examination of the two samples indicated no possible causal link between the risk of periodontitis and the concentrations of omega-3 or omega-6 fatty acids or the ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids (P > 0.05).

結論:

オメガ-3脂肪酸およびオメガ-6/オメガ-3脂肪酸比は、横断研究において歯周炎のリスクと関連していたが、MRの結果はそれらの因果関係を支持するものではなかった。したがって、オメガ-3脂肪酸濃度の増加やオメガ-6/オメガ-3脂肪酸比の減少が歯周炎予防に有益であるという示唆は得られなかった。

CONCLUSION: Although omega-3 fatty acids and the omega-6/omega-3 fatty acids ratio were associated with the risk of periodontitis in cross-sectional studies, the MR results did not support a causal relationship between them. Therefore, there is no indication that an increase in the omega-3 fatty acids concentration or a decrease in the omega-6/omega-3 fatty acids ratio may be beneficial for preventing periodontitis.