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小児における果物・野菜アレルギーのアレルギー反応と耐性の評価
Evaluation of Allergic Reactions and Tolerance with Fruit and Vegetable Allergy in Children.
PMID: 38865980
抄録
はじめに:
過去数十年にわたり小児における果物および野菜アレルギーの有病率が増加しているにもかかわらず、反応型および耐容能の臨床経過は不明なままである。我々の目的は、果物や野菜によって誘発されたアレルギー反応の臨床経過、人口統計学的特徴、および寛容率を評価することである。
INTRODUCTION: Despite the increasing prevalence of fruit and vegetable allergies in childhood over the past decades, the clinical course of reaction types and tolerance remain unclear. Our aim was to evaluate the clinical course, demographic characteristics, and tolerance rate of allergic reactions induced by fruits or vegetables.
方法:
我々は、果物または野菜に対するアレルギー反応が疑われ受診した患者について、後方視的、記述的、横断的研究を行った。患者記録を用いて、人口統計学的データ、皮膚プリックテスト、プリック・トゥ・プリックテスト、経口食物負荷試験の結果および検査所見を確認した。
METHODS: We conducted a retrospective, descriptive, cross-sectional study on patients who presented with suspected allergic reactions to fruit or vegetables. We used patient records to identify demographic data, skin prick test, prick-to-prick test, and oral food challenge test results and laboratory findings.
結果:
78例の小児を対象とし、年齢中央値は61.5ヵ月であった。クラス1およびクラス2のアレルギーがそれぞれ65例および13例にみられた。最も多かったアレルゲンはジャガイモ(21.8%)、バナナ(15.4%)、モモ(14.1%)、トマト(12.8%)であった。臨床症状は蕁麻疹(75.6%)、口腔アレルギー症候群(15.4%)、血管浮腫(7.7%)、アナフィラキシー(1.3%)であった。13人の小児が耐性を獲得したが、61.7%は耐性を獲得しなかった。耐容までの期間の中央値は診断後13.5ヵ月で、最短でも9ヵ月であった。反応のタイプ、臨床症状、航空アレルゲンに対する汎アレルギー、および血清総IgE値において、寛容群と非寛容群の間に有意差が認められた(それぞれp = 0.006、0.009、0.005、0.001)。
RESULTS: The study included 78 children with a median age of 61.5 months. Class 1 and 2 allergies were found in 65 and 13 cases, respectively. The most common allergens were potato (21.8%), banana (15.4%), peach (14.1%), and tomato (12.8%). Clinical symptoms included urticaria (75.6%), oral allergy syndrome (15.4%), angioedema (7.7%), and anaphylaxis (1.3%). Thirteen children achieved tolerance, while 61.7% did not. The median time to tolerance was 13.5 months after diagnosis, with a minimum of 9 months. Significant differences in reaction type, clinical presentation, pan-allergy to aeroallergens, and serum total IgE levels were found between the tolerant and non-tolerant groups (p = 0.006, 0.009, 0.005, and 0.001, respectively).
結論:
本研究は、人口統計学的および診断学的パラメーターに基づき、果物・野菜アレルギーの耐性率と消失時間に関する指針を提供する初めての研究である。果物・野菜アレルギーの理解を深めるためには、さらなる研究が必要である。
CONCLUSION: This is the first study to provide guidance on the tolerance rate and resolution time of fruit and vegetable allergies based on demographic and diagnostic parameters. Further research is needed to deepen our understanding of fruit and vegetable allergy.