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地域在住高齢者における口腔処理因子と栄養摂取量の関連性:系統的レビューとメタアナリシス
The Association of Oral Processing Factors and Nutrient Intake in Community-Dwelling Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis.
PMID: 38916939
抄録
背景:
口腔保健および食物口腔処理の問題は、高齢者集団における機能低下とともに出現し、栄養不良のリスクを増大させる可能性がある。口腔の健康障害はより不良な栄養状態と関連している;しかしながら、口腔因子と各栄養素の摂取量との関係はまだ十分に理解されていない。
CONTEXT: Oral health and food oral-processing issues emerge with functional decline in the older adult population, potentially increasing the risk of malnutrition. Impairment of oral health is associated with poorer nutrition status; however, the relationship between oral factors and the intake of each nutrient remains poorly understood.
目的:
地域在住の高齢者におけるさまざまな口腔内因子と栄養摂取量との関連を調査した。
OBJECTIVE: The associations between different oral factors and nutrient intakes among community-dwelling older adults were investigated.
データソース:
5つのデータベース(Web of Science、Scopus、Cochrane Library、Ovid [MEDLINE and Embase]、CINAHL)からの文献検索を2022年2月1日に完了した。検索対象は、2012年から2022年の間に発表された査読付き論文に限定した。
DATA SOURCES: A literature search from 5 databases (Web of Science, Scopus, Cochrane Library, Ovid [MEDLINE and Embase], and CINAHL) was completed on February 1, 2022. The search was limited to peer-reviewed articles published between the years 2012 and 2022.
データ抽出:
6件の横断研究がメタ解析に含まれた。2人の著者が独立してデータ抽出を行い、研究の特徴、統計解析で調整した因子、転帰、結果の要約統計量をまとめた。
DATA EXTRACTION: Six cross-sectional studies were included in the meta-analysis. Two authors independently completed the data extraction and summarized the study characteristics, factors adjusted for in the statistical analysis, the outcome, and summary statistics of the results.
データ解析:
メタアナリシスでは、損なわれた口腔要因(すなわち、義歯の状態、咀嚼能力、および歯の数)と低エネルギー(加重平均差[WMD]、-107kcal d-1(95% CI、-132~-81))、タンパク質(WMD、-5.2g d-1;95%信頼区間、-6.6~-3.8)、脂肪(WMD、-4.6g d-1;95%信頼区間、-6.7~-2.6)、炭水化物(WMD、-8.8g d-1;95%信頼区間、-13.9~-3.7)、およびビタミンC摂取量(WMD、-12.9mg d-1;95%信頼区間、-16.6~-9.2)が高齢者では低かった。
DATA ANALYSIS: Meta-analyses showed evidence of a significant association between compromised oral factors (namely, denture status, chewing ability, and the number of teeth) with lower energy (weighted mean difference [WMD], -107 kcal d-1 (95% CI, -132 to -81), protein (WMD, -5.2 g d-1; 95% CI, -6.6 to -3.8), fat (WMD, -4.6 g d-1; 95% CI, -6.7 to -2.6), carbohydrate (WMD, -8.8 g d-1; 95% CI, -13.9 to -3.7), and vitamin C intakes (WMD, -12.9 mg d-1; 95% CI, -16.6 to -9.2) in older adults.
結論:
口腔の健康状態は、高齢者における1日のエネルギー、タンパク質、脂質、炭水化物、およびビタミンCの摂取量の低下を示す指標となりうる。しかし、このレビューに含まれる研究のサンプルサイズが小さいこと、および大栄養素の研究間の異質性を考慮すべきである。食品の口腔処理のすべての側面(例えば、唾液流量、舌圧)を対象とした研究が不足しているため、口腔処理と栄養摂取との関連は十分に検討されていない。
CONCLUSION: Oral health can be an indicator of compromised daily energy, protein, fat, carbohydrate, and vitamin C intakes in older adults. However, the small sample size of the studies included in this review and the heterogeneity among macronutrient studies should be considered. Because of the lack of studies covering all aspects of food oral processing (eg, salivary flow rate, tongue pressure), the associations between oral processing and nutrient intake were not thoroughly explored.
システマティックレビュー登録:
PROSPERO登録番号CRD42022308823。
SYSTEMATIC REVIEW REGISTRATION: PROSPERO registration no. CRD42022308823.