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Open Heart.2024 Jul;11(2).

500,000人における脂肪率、無脂肪量と心不全の発症

Adiposity, fat-free mass and incident heart failure in 500 000 individuals.

PMID: 38964877

抄録

背景と目的:

心不全(HF)リスクにおける体脂肪分布と無脂肪体重の独立した役割は不明である。我々はHFリスクにおける異なる体組成区画の役割を調査した。

BACKGROUND AND AIMS: The independent role of body fat distribution and fat-free mass in heart failure (HF) risk is unclear. We investigated the role of different body composition compartments in risk of HF.

方法:

UK Biobankの428087人(平均年齢55.9歳、男性44%)を対象とした。補正Cox比例ハザード回帰モデルを用いて、体組成測定値の長期平均値とHF発症との関連を検討した。

METHODS: Present analyses include 428 087 participants (mean age 55.9 years, 44% male) from the UK Biobank. Associations of long-term average levels of body composition measures with incident HF were determined using adjusted Cox proportional hazards regression models.

結果:

追跡期間中央値13.8年間で、初発HFイベントが10455件発生した。全体として、HFリスクは一般脂肪率(BMIをWCで調整;HR 1.22、95%CI 1.16~1.27)よりも中心性脂肪率(BMIで調整したウエスト周囲径(WC);HR 1.38、95%CI 1.32~1.45)とより強く関連していた。二重X線吸収測定法(dual X-ray absorptiometry)由来の体脂肪は、無脂肪量(HR 1.37、95%CI 1.18~1.59)で調整した後もHFと正の相関を示したが、無脂肪量とHFとの関連は脂肪量(HR 1.12、95%CI 1.01~1.26)によって大幅に減弱し、内臓脂肪(VAT)は皮下脂肪とは無関係にHFとの関連を維持した(HR 1.20、95%CI 1.09~1.33)。HFサブタイプの解析では、駆出率が維持されたHFはすべての脂肪指標と独立して関連していた(例えば、VAT:HR 1.23、95%CI 1.12~1.35、体脂肪:HR 1.36、95%CI 1.17~1.57)が、駆出率が低下したHFは脂肪指標と独立して関連していなかった(例えば、VAT:HR 1.29、95%CI 0.98~1.68、体脂肪:HR 1.29、95%CI 0.80~2.07)。

RESULTS: Over a median follow-up of 13.8 years, there were 10 455 first-ever incident HF events. Overall, HF risk was more strongly associated with central adiposity (waist circumference (WC) adjusted for body mass index (BMI); HR 1.38, 95% CI 1.32 to 1.45) than general adiposity (BMI adjusted for WC; HR 1.22, 95% CI 1.16 to 1.27). Although dual X-ray absorptiometry-derived body fat remained positively related to HF after adjustment for fat-free mass (HR 1.37, 95% CI 1.18 to 1.59), the association of fat-free mass with HF was substantially attenuated by fat mass (HR 1.12, 95% CI 1.01 to 1.26) while visceral fat (VAT) remained associated with HF independent of subcutaneous fat (HR 1.20, 95% CI 1.09 to 1.33). In analyses of HF subtypes, HF with preserved ejection fraction was independently associated with all fat measures (eg, VAT: HR 1.23, 95% CI 1.12 to 1.35; body fat: HR 1.36, 95% CI 1.17 to 1.57) while HF with reduced ejection fraction was not independently associated with fat measures (eg, VAT: HR 1.29, 95% CI 0.98 to 1.68; body fat: HR 1.29, 95% CI 0.80 to 2.07).

結論:

この大規模研究は、過剰な脂肪率および脂肪量がより高いHFリスクと関連する一方、無脂肪量とHFとの関連は脂肪量との相関によってほぼ説明できることを示している。この研究はまた、体脂肪分布とHFサブタイプとの独立した関連性を記述しており、異なる機序がこれらの病因形成を推進している可能性を示唆している。

CONCLUSIONS: This large-scale study shows that excess adiposity and fat mass are associated with higher HF risk while the association of fat-free mass with HF could be explained largely by its correlation with fat mass. The study also describes the independent relevance of body fat distribution to HF subtypes, suggesting different mechanisms may be driving their aetiopathogenesis.