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J Clin Periodontol.2024 Aug;

口腔マイクロバイオームの多様性と食事の質と死亡率の関係

Oral microbiome diversity and diet quality in relation to mortality.

PMID: 39188084

抄録

目的:

口腔マイクロバイオームの多様性および食事の質と、全死因死亡リスクおよび原因特異的死亡リスクとの独立および共同関連を検討すること。

AIM: To examine the independent and joint associations of oral microbiome diversity and diet quality with risks of all-cause and cause-specific mortality.

材料と方法:

米国国民健康栄養調査(NHANES)の適格成人7,055人を対象とした。口腔マイクロバイオームの多様性は、Simpson Index、観察されたアンプリコン配列変異(ASV)、Faithの系統的多様性、Shannon-Weiner indexを含むα-多様性を用いて測定した。食事の質はHealthy Eating Index-2015(HEI-2015)を用いて評価した。Cox比例ハザードモデルを用いて対応する関連を評価した。

MATERIALS AND METHODS: We included 7,055 eligible adults from the U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Oral microbiome diversity was measured with α-diversity, including the Simpson Index, observed amplicon sequence variants (ASVs), Faith's phylogenetic diversity, and Shannon-Weiner index. Dietary quality was assessed using the Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015). Cox proportional hazard models were used to assess the corresponding associations.

結果:

平均9.0年の追跡期間中に、382例の全死因死亡を記録した。口腔マイクロバイオームの多様性指標および食事の質と全死因死亡率との独立した関連が観察された(ハザード比[HR]=0.63;95%信頼区間[CI]:観察されたASVでは0.49-0.82;HEI-2015ではHR=0.68、95%CI:0.52-0.89)。口腔マイクロバイオームの多様性(Simpson index)とHEI-2015の両方が最も高い3分位の参加者は、死亡ハザードが最も低かった(HR=0.37、95%CI:0.23-0.60)。さらに、口腔マイクロバイオームの多様性が高いほど、心代謝性疾患およびがんによる死亡リスクが低かった。

RESULTS: During a mean follow-up of 9.0 years, we documented 382 all-cause deaths. We observed independent associations of oral microbiome diversity indices and dietary quality with all-cause mortality (hazard ratio [HR] = 0.63; 95% confidence interval [CI]: 0.49-0.82 for observed ASVs; HR = 0.68, 95% CI: 0.52-0.89 for HEI-2015). Jointly, participants with the highest tertiles of both oral microbiome diversity (in Simpson index) and HEI-2015 had the lowest hazard of mortality (HR = 0.37, 95% CI: 0.23-0.60). In addition, higher oral microbiome diversity was associated with lower risks of deaths from cardiometabolic disease and cancer.

結論:

口腔マイクロバイオームα多様性の高さと食事の質の高さは、死亡リスクの低さと独立して関連していた。

CONCLUSIONS: Higher oral microbiome α-diversity and diet quality were independently associated with lower risk of mortality.