日本語AIでPubMedを検索
経口オピオイド鎮痛薬を使用するがん患者の疼痛治療における栄養状態の影響の分析
[Analysis of the Effect of Nutritional Status on Pain Treatment in Cancer Patients Using Oral Opioid Analgesics].
PMID: 39191691
抄録
がん患者では、病状の進行に伴い栄養状態の良し悪しが疼痛コントロールに影響を及ぼすことが報告されている。我々は、千葉県済生会習志野病院において、2020年9月から2022年8月までの間、がん性疼痛の治療に経口オピオイド鎮痛薬を継続使用していた患者を対象に研究を行った。栄養状態が良好な群(mGPS0または1、n=20)と栄養状態が不良な群(mGPS2、n=47)で患者特性および疼痛治療を比較した。単変量解析では、性別、鎮痛補助薬の併用の有無で2群間に有意差が認められた(p<0.05)。多変量解析によると、鎮痛補助薬の併用の有無は有意な関連因子であり、オッズ比は11.409(95%信頼区間:2.645-49.217、p=0.001)であった。経口投与が可能な全身状態を維持できた低栄養群の患者では、疼痛コントロールに影響を与えることなく治療が継続された。栄養状態の良い群では、ほとんどの患者が鎮痛補助薬としてガバペンチノイドを使用していたが、栄養状態の悪い群では、めまいやふらつきなどの回避可能な副作用が患者のQOLに影響を及ぼす可能性があった。
In cancer patients, pain control is reportedly affected by the quality of their nutritional status as the disease progresses. We conducted a study of patients who were continuously using oral opioid analgesics for the treatment of cancer pain at Chibaken Saiseikai Narashino Hospital from September 2020 to August 2022. Patient characteristics and pain treatments were compared between the well-nourished group(mGPS 0 or 1, n=20)and poorly nourished group(mGPS 2, n=47). Univariate analysis revealed significant differences between the 2 groups in terms of sex and the presence or absence of concomitant analgesic adjuvant(p<0.05). According to the multivariate analysis, the presence or absence of concomitant analgesic adjuvant was a significant related factor, with an odds ratio of 11.409(95% confidence interval: 2.645-49.217, p=0.001). For patients in the poorly nourished group who were able to maintain a general condition that allowed for oral administration, treatment was continued without affecting pain control. In the well-nourished group, most patients used gabapentinoids as an analgesic adjuvant, whereas in the poorly nourished group, avoidable side effects, such as dizziness and lightheadedness, might affect the patient's quality of life.