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食事パターンと口腔がんおよび口腔咽頭がんのリスク:系統的レビューおよびメタ解析
Dietary patterns and risk of oral and oropharyngeal cancers: A systematic review and meta-analysis.
PMID: 39226679
抄録
口腔がんおよび口腔咽頭がん(OOP)リスクに対する食事パターンの役割を評価するエビデンスを系統的に評価することで、両者の関係をよりよく理解することができる。観察研究のこの系統的レビューは、事後的および事前的な食事パターンとOOPがんの発症リスクとの関係に関する最新のエビデンスを統合することを目的とした。Embase、PubMed、およびWeb of Scienceから研究を検索し、合計22件の論文がシステマティックレビューに含まれ、そのうち17件がメタ解析に含まれた。ランダム効果、一般的逆分散法を用いて、同定された最も一般的な食品群の最高摂取量と最低摂取量、およびOOPがんのリスクについて要約リスクを推定した。対象研究の質は、Newcastle-Ottawa Quality Assessment Scale(NOS)を用いて評価した。プール解析によると、健康的なパターンの摂取はOOPがんのリスクを43%減少させ、西洋的なパターンの摂取はこのリスクを62%増加させる可能性がある。先験的パターンとOOP癌を分析した10件の研究のデータをプールすると、地中海食と多様な食事はこのような癌のリスクを減少させ、炎症性食事はリスクを増加させることが示された。NOSに関しては、11の研究は質が高く、11の研究は質が中程度であった。果物や野菜が豊富で、スナック菓子や動物性脂肪の摂取が少ない食事を採用することで、OOP癌を発症する可能性を低減できる可能性がある。地中海食、多様な食事、抗炎症性食品成分の摂取を奨励することは、OOP癌の予防と制御に有益であろう。
Systematic evaluation of evidence assessing the role of dietary patterns on oral and oropharyngeal (OOP) cancer risk can provide a better understanding of their relationship. This systematic review of observational studies aimed to integrate the most recent evidence on the relationship between posteriori and priori dietary patterns and risk of development of OOP cancers. Studies were retrieved from Embase, PubMed, and Web of Science, and a total of 22 publications were included in the systematic review, of which 17 were included in the meta-analysis. Summary risk was estimated for highest versus lowest intakes of most common identified food groups and risk of OOP cancers using the random effect, generic inverse variance method. The quality of the included studies was assessed using the Newcastle-Ottawa Quality Assessment Scale (NOS) for Case-Control and Cohort studies. As per pooled analysis, consumption of healthy patterns may decrease the risk of OOP cancers by 43 %, and that of western patterns may increase this risk by 62 %. The pooling of data from ten studies analysing priori patterns and OOP cancers shows that the Mediterranean diet and diverse diet reduce the risk of such cancers, and a pro-inflammatory diet escalates the risk. On NOS, 11 studies were good in quality and 11 were moderate. Adopting a diet rich in fruits and vegetables and low intake of snacks and animal fats can potentially reduce the likelihood of developing OOP cancers. Encouraging Mediterranean diet, diverse diet and anti-inflammatory food components would be beneficial in the prevention and control of OOP cancers.