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Sichuan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban.2024 Sep;55(5):1336-1342.

高齢者の口腔虚弱と食事摂取量の相関に関する研究の進展

[Research Progress on the Correlation Between Oral Frailty and Dietary Intake in Older Adults].

PMID: 39507960

抄録

加齢に伴い、高齢者の口腔機能は加齢性低下を示し、食事の種類、量、質が制限される。食事摂取量の制限は、口腔の健康維持に必要な基本的栄養素の不足を招き、一連の口腔疾患を誘発し、口腔機能の低下をさらに悪化させる。口腔虚弱は、軽度の口腔機能低下の積み重ねであり、口腔保健分野における新たな概念である。現在、口腔虚弱と食事摂取に関する研究のほとんどは、高齢者の食事摂取量、食事構造、食事満足度に及ぼす一次元的な口腔機能低下の影響、および高齢者の口腔の健康状態に及ぼす食事構造の違いの影響に焦点を当てている。包括的な口腔機能の低下と食事摂取量の関係についての大規模サンプルで質の高い研究はまだ不足している。さらに、既存の口腔虚弱介入手段は、口腔虚弱の発症に及ぼす食事摂取量と栄養状態の影響を考慮することなく、口腔機能の運動と回復に狭い範囲で重点を置いていることが多い。食事摂取を入口とする、あるいは包括的な介入方法として用いることに関する関連研究も、研究者によってさらに検討される必要がある。将来的には、高齢者の日常的な健康管理に食事状態の専門的な評価とスクリーニングが導入されるかもしれない。さらに、高齢者の口腔状態や食事摂取習慣の特徴に基づいて、食事摂取や栄養補給に関連する機能低下を予防するための的を絞った介入プログラムが提案される可能性もある。ここでは、食事摂取と口腔虚弱の相関について概説し、口腔虚弱の包括的管理戦略を策定するための新たなアイデアと方向性を提供する。

With the increase in age, the oral function of older adults shows an age-related decline, which limits the types, quantity, and quality of their diet. Limited dietary intake can lead to a lack of basic nutrients needed for maintaining oral health, induce a series of oral diseases, and further aggravate the deterioration of oral functions. Oral frailty is the accumulation of mild oral function decline and is an emerging concept in the field of oral health. Currently, research on oral frailty and dietary intake mostly focuses on the impact of single-dimensional oral function decline on the dietary intake, dietary structure, and dietary satisfaction of older adults, as well as the impact of different dietary structures on the status of oral health among older adults. There is still a lack of large-sample, high-quality research on the relationship between comprehensive oral function decline and dietary intake. In addition, existing oral frailty intervention measures often place a narrow emphasis on the exercise and recovery of oral function without considering the impact of dietary intake and nutritional status on the development of oral frailty. Relevant research on taking dietary intake as an entry point or using it as a comprehensive intervention method also needs to be further explored by researchers. In the future, specialized assessment and screening of dietary status may be introduced in the routine health management practices for older adults. Furthermore, targeted intervention programs could also be proposed based on the characteristics of the oral status and the dietary intake habits of older adults, so as to prevent the functional decline related to dietary intake and nutritional supplementation. Herein, we reviewed the correlation between dietary intake and oral frailty to provide new ideas and directions for formulating comprehensive management strategies for oral frailty.