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有機酸および乳酸菌によるヘリコバクター・ピロリNCTC 11637のin vitro阻害作用
In vitro inhibition of Helicobacter pylori NCTC 11637 by organic acids and lactic acid bacteria.
PMID: 7592140 DOI: 10.1111/j.1365-2672.1995.tb03164.x.
抄録
本研究では、ヘリコバクター・ピロリNCTC 11637に対するpHと有機酸の効果を試験した。Lactobacillus acidophilus、Lact. casei、Lact. bulgaricus、Pediococcus pentosaceusおよびBifidobacterium bifidusを乳酸産生、pHおよびH. pyloriの増殖阻害についてアッセイした。阻害効果を調べるために標準的な抗菌薬プレートウェル拡散法を用いた。その結果,乳酸,酢酸および塩酸は濃度依存的にH. pyloriの増殖を阻害し,乳酸が最大の阻害効果を示した.この阻害は溶液のpHと濃度の両方に起因していた。アシドフィルス菌の6株とラムノサス菌の1株はH.ピロリ菌の増殖を阻害したが、ビフィドバクテリウム・ビフィズス菌、ペドペントサセウス菌、ブルガリクス菌は阻害しなかった。これらの菌株によって産生される乳酸の濃度は50から156 mmol l-1の範囲であり、H.ピロリ菌の抑制と相関していた。生体内でのH. pyloriの根絶におけるプロバイオティクス生物とその代謝副産物の役割は、まだ決定されていません。
In this study the effects of both pH and organic acids on Helicobacter pylori NCTC 11637 were tested. Lactobacillus acidophilus, Lact. casei, Lact. bulgaricus, Pediococcus pentosaceus and Bifidobacterium bifidus were assayed for their lactic acid production, pH and inhibition of H. pylori growth. A standard antimicrobial plate well diffusion assay was employed to examine inhibitory effects. Lactic, acetic and hydrochloric acids demonstrated inhibition of H. pylori growth in a concentration-dependent manner with the lactic acid demonstrating the greatest inhibition. This inhibition was due both to the pH of the solution and its concentration. Six strains of Lact. acidophilus and one strain of Lact. casei subsp. rhamnosus inhibited H. pylori growth where as Bifidobacterium bifidus, Ped. pentosaceus and Lact. bulgaricus did not. Concentrations of lactic acid produced by these strains ranged from 50 to 156 mmol l-1 and correlated with H. pylori inhibition. The role of probiotic organisms and their metabolic by-products in the eradication of H. pylori in vivo remains to be determined.