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加齢とヒト歯肉の微小循環動態
Aging and microcirculatory dynamics in human gingiva.
PMID: 8354720
抄録
さまざまな年齢のヒトの歯肉血管機能を特徴づける発表された報告はありません。本研究では,18~75歳の健康な男性60名(若年層:18~25歳(Y),中年層:35~45歳(M),老年層:65~75歳(O),20名/グループ)を対象に,歯肉の血管動態を比較した。歯肉辺縁部の循環を評価するために,個々の微小血管のビデオ顕微鏡検査とレーザードップラー血流計を用いた。全身の心肺機能はコントロールとしてモニターした。顕微鏡で見える歯肉血管の数は、Yに比べてMとOで多く、活発な流れを示す微小血管の数は少なかった。レーザードップラーフロー値(組織血流)や個々の血管内の赤血球速度には、年齢による差はなかった。年齢による統計的な有意差はなかったが、レーザードップラー法とビデオマイクロスコープ法の両方で血流速度が低下する傾向が見られた。血圧は年齢とともにわずかに上昇した。末梢の酸素飽和度は、YとMに比べてOの方が低かった。心拍数、呼吸数、潮内二酸化炭素濃度には差が見られなかった。血圧と酸素飽和度の変化は予想通りであった。目に見える血管の数と活発な血流を持つ血管の数の違いは、歯肉の微小循環が、栄養ニーズの変化や微生物および/または機械的なチャレンジに年齢とともに適応していく様子を反映しているのかもしれない。
There have been no published reports characterizing gingival vascular function in humans of different ages. In this study, we compared gingival vascular dynamics in 60 healthy male humans ranging in age from 18-75 years (young, 18-25 years (Y); middle, 35-45 years (M); old, 65-75 years (O), 20 subjects/group). Both videomicroscopy of individual microvessels and laser doppler flowmetry were employed to assess marginal gingival circulation. Systemic cardiopulmonary parameters were monitored as controls. The number of gingival vessels visible in a microscopic field was higher and the number of microvessels exhibiting active flow was lower in M and O compared to Y. There were no differences among age groups in laser doppler flow values (tissue blood flow) or in red blood cell velocity in individual vessels. Although not statistically significant with age there was a trend towards decreasing blood flow velocity in both the laser doppler and videomicroscopic measurements. Blood pressure increased slightly with age. Peripheral oxygen saturation was lower in O compared to Y and M. No differences were seen in heart rate, respiratory rate or end-tidal carbon dioxide concentration. The changes in blood pressure and oxygen saturation were expected. The differences in numbers of visible vessels and the number of vessels with active blood flow may reflect the way the gingival microcirculation adapts with age to changing nutritional needs or to microbial and/or mechanical challenge.