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成人喘息患者における食品と食品添加物の過敏症。II.スギ花粉症の有無にかかわらず成人喘息患者における口腔アレルギー症候群
[Food and food additives hypersensitivity in adult asthmatics. II. Oral allergy syndrome in adult asthmatic with or without Japanese cedar hay fever].
PMID: 9796111
抄録
オブジェクツ:
本研究の目的は、日本における口腔アレルギー症候群(OAS)がスギ(JC)花粉症と特に関連しているかどうか、また、どのような食物アレルゲンがOASを引き起こすのかを調べることであった。
OBJECTS: The aim of this study was to investigate whether oral allergy syndrome (OAS) in Japan has a particular association with Japanese cedar (JC) hay fever and which kinds of food allergen cause OAS.
被験者と方法:
問診票は成人喘息患者463名が回答した。各患者には、生鮮食品と市販の食品抽出物を用いた皮膚スクラッチテストを提出した。
SUBJECTS AND METHOD: The questionnaire was answered by 463 adult asthmatics. Each patient was submitted to skin scratch tests with fresh foods and commercial food extracts.
結果:
463人のうち45人(9.7%)がOASと診断された。最も多く反応を起こした食品は、頻度の高い順にメロン、キウイ、カニ、エビであった。OASの有病率は、JC花粉症の患者では、JC花粉症のない患者よりも高かった。しかし、ハウスダストダニ抗体陽性の患者でも、陰性の患者よりもOASの有病率が高かった。JC 花粉症患者とハウスダストマイト抗体陽性患者の間では、OAS の有病率に差はありませんでした。
RESULTS: Of the 463 patients 45 (9.7%) were diagnosed as OAS. The foods, which most often provoked a reaction, were in order of frequency, melon, kiwi, crab and shrimp. The prevalence of OAS was higher in patients with JC hay fever than without JC hay fever. However, a higher prevalence of OAS was also found in house dust mite antibody positive patients than negative patients. There was no difference in the prevalence of OAS between JC hay fever and house dust mite antibody positive patients.
結論:
OASとJC花粉症との関連性は特にないことが示唆されています。日本のOASは、りんごがOASとの関連性が高い北欧など、他の国とは異なる食品との関連性があります。
CONCLUSION: It is suggested that OAS has no particular association with JC hay fever. OAS in Japan is associated with different foods from other countries such as Scandinavia where apple is frequently associated with OAS.